Nové evropské sankce se dotknou i náměstka ministra obrany Ruska

Náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov

Náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Nejvýznamnější osobností z 19 lidí, o které chce Evropská unie rozšířit v pondělí svůj sankční seznam kvůli krizi na Ukrajině, je jeden z desítky náměstků ruského ministra obrany Anatolij Antonov. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje.

Jména 19 osob a devíti organizací, které EU chce také přidat na sankční seznam, zůstávají na základě čtvrteční dohody zástupců všech 28 zemí EU v Bruselu nejméně do pondělí utajená. Subjekty na seznamu nedostanou víza do unijních zemí a jejich majetky v zóně unie jsou zablokovány.

Přes čtvrteční dohodu diplomatické zdroje řekly, že Antonov bude nejvýznamnější z pěti Rusů a 14 ukrajinských separatistů, kteří seznam rozšíří. Některé země EU chtěly zavést sankce proti samotnému ruskému ministrovi obrany, ale nakonec se přistoupilo ke kompromisu v podobě Antonova.

Ten v poslední době popudil Západ některými svými výroky včetně tvrzení, že Severoatlantická aliance naléhala na Ukrajinu, aby se vzdala svého dosavadního neutrálního statusu a usilovala o užší vazby s NATO.

Devětapadesátiletý Antonov je jedním z deseti náměstků ministra obrany Sergeje Šojgua. Od roku 2004 odpovídá v úřadu za otázky bezpečnosti a odzbrojení. Účastnil se například dnešního jednání mnichovské bezpečnostní konferenci k Ukrajině.

Nový seznam, který bude zahrnovat další proruské separatisty z východu Ukrajiny a také ruské občany, oficiálně schválí ministři zahraničí EU na své pondělní schůzce v Bruselu. Podle diplomatů EU se nejedná o žádné velmi vysoce postavené představitele. Jména dotčených mají být zveřejněna v pondělí večer nebo v úterý dopoledne.