Nové severokorejské rakety jsou prý atrapy

Severokorejské rakety Kn-08 jsou atrapy, tvrdí němečtí experti

Severokorejské rakety Kn-08 jsou atrapy, tvrdí němečtí experti Zdroj: profimedia.cz

Rakety, které Severní Korea předvedla světu na nedávné vojenské přehlídce, jsou jen atrapy. Tvrdí to němečtí experti, které cituje agentura AP.

Přibližně šest raket se objevilo 15. dubna na přehlídce v Pchjongjangu při příležitosti stého výročí narození zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Němečtí technologičtí experti z analýzy televizních záběrů usuzují, že tyto rakety by nikdy nedokázaly vzlétnout.

„Není pochyb o tom, že tyto rakety byly atrapy. Zůstává záhadou, zda je vyrobili s cílem zmást zahraniční analytiky, nebo to bylo jen výsledkem špatné práce jejich konstruktérů,“ uvedli Markus Schiller a Robert Schmucker z mnichovského institutu Smucker Technologie, který poskytuje poradenství NATO v oblasti raketových technologií.

Severokorejské rakety Kn-08 jsou atrapy, tvrdí němečtí expertiSeverokorejské rakety Kn-08 jsou atrapy, tvrdí němečtí experti|profimedia.cz

Experti poukazují mimo jiné na to, že na pláštích raket jsou znatelné nerovnosti. To podle nich znamená, že rakety byly vyrobeny z tenkého kovu, který by nedokázal zvládnout podmínky během letu. Rakety se prý také skládají z vzájemně neslučitelných dílů na tuhé a kapalné palivo. Nepasují ani do odpalovačů, na kterých se během přehlídky vezly. Jednotlivé rakety se od sebe podle odborníků dokonce mírně liší.

Severokorejské rakety Kn-08 jsou atrapy, tvrdí němečtí expertiSeverokorejské rakety Kn-08 jsou atrapy, tvrdí němečtí experti|profimedia.cz

Střely s označením KN-08 byly naloženy na největší mobilní odpalovače, které KLDR kdy ukázala. Rakety se ukázaly během vojenské přehlídky, která byla vyvrcholením několikatýdenních oslav výročí Kim Ir-sena.