Nový zákon o řízení a kontrole veřejných financí platit nebude. Sněmovna veto Senátu nepřehlasovala

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ctk

sněmovna (ilustrační foto)
Poslanecká sněmovna během projednávání novely služebního zákona
3
Fotogalerie

Nový zákon o řízení a kontrole veřejných financí platit nebude. Sněmovna dnes nepřehlasovala senátní veto tohoto zákona, a návrh tak skončil svoji legislativní pouť. Podle vlády měl zjednodušit a harmonizovat systém kontrol ve veřejné správě. Senát ho ale v srpnu drtivou většinou odmítl. Podle senátorů by v praxi znamenal jen více byrokracie, administrativy, a nikoli efektivnější kontrolu.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) dnes před poslanci řekl, že je přesvědčen o tom, že jde o kvalitní návrh, který by zlepšil podmínky pro řízení a kontroly ve veřejné správě. Poznamenal, že v posledních deseti letech už bylo osm neúspěšných pokusů, jak dosavadní zákon změnit. Výhrady Senátu odmítl. Na základě podrobné analýzy dospěl k závěru, že o všech zásadních připomínkách se jednalo už v připomínkovém řízení a Legislativní radě vlády. Návrh například podle něj odstraňuje bez náhrady veřejnosprávní kontrolu ze strany ministerstva financí v případě evropských dotací.

Naopak zástupce senátorů Miloš Vystrčil (ODS), který přišel senátní veto zdůvodnit, kritikou nešetřil. "Narostla byrokracie, narostly duplicity, systém se stává složitější a přibyly další instituce, které dosud v zákoně o kontrole veřejných financí nebyly," prohlásil. Podle něj je zákon neúplný, obsahuje rozpory i faktické nedostatky. Také argumentoval tím, že není možné, aby podle něj dotčené instituce začaly fungovat od navrženého data účinnosti, tedy od 1. ledna příštího roku.

Návrh zákona se týkal všech organizací, které jsou správci kapitol státního rozpočtu. Šlo o ministerstva a další státní úřady. Dále se týkal státních fondů, měst a jejich obvodů, krajů, zdravotních pojišťoven, Správy železniční dopravní cesty, příspěvkových organizací zřízených krajem nebo městem a ministerských školských zařízení.

Zákon měl nahradit dosud platný zákon o finanční kontrole, který ale podle ministerstva financí v některých ohledech už nevyhovuje. Není v něm například stanovena osobní odpovědnost. Nový zákon naproti tomu podle náměstka ministra financí Tomáše Vyhnánka měl zavést to, že rozhodovací proces u veřejných výdajů bude zpětně dohledatelný. Ten, kdo o výdaji skutečně rozhoduje, ponese za jeho schválení podle něj také reálnou odpovědnost.

Na ministerstvech i na úrovni kabinetu podle nového zákona měly vzniknout výbory pro audit, navíc by se měla zvýšit zodpovědnost úředníků. Podle senátorů však neruší žádnou duplicitu kontrol. Vadilo jim také, že nový zákon má 30 paragrafů, zatímco nynější zákon má paragrafů jen devět.