Nový Zéland zruší veškerá opatření proti koronaviru

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová Zdroj: profimedia

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová
Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová
Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová
Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová
5
Fotogalerie

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová oznámila, že v zemi od půlnoci přestanou platit veškerá opatření proti koronaviru. Nový Zéland nezaznamenal za poslední den ani jeden nový případ covidu-19, píší světové agentury. Výjimkou je město Auckland, kde některá opatření zůstanou v platnosti. Situace se zlepšuje také v Austrálii.

Premiérka Ardenová ohlásila, že celý Nový Zéland s výjimkou Aucklandu je přesunut od dnešní půlnoci do prvního, tedy nejnižšího stupně nebezpečí. To znamená, že přestávají platit vládní opatření proti nákaze. Premiérka ale vyzvala obyvatele země k opatrnosti a dodržování základních hygienických pravidel.

„Auckland potřebuje více času,“ uvedla premiérka. Město je od pondělní půlnoci zařazeno do druhého stupně nebezpečí. Pro obyvatele novozélandské metropole tak stále platí některé povinnosti, například nosit roušku v hromadné dopravě. Velikost veřejných shromáždění je omezena na 100 osob.

Nový Zéland, který má zhruba pět milionů obyvatel, nezaznamenal za poslední den ani jeden nový případ nákazy koronavirem. Aktuálně je na Novém Zélandu 62 nakažených. Od začátku epidemie COVID-19 ostrovní stát zaznamenal 1815 nakažených a 25 mrtvých.

Výrazné zlepšení situace hlásí i sousední Austrálie, která zaznamenala za poslední den 16 nových případů COVID-19. To je nejmenší přírůstek od poloviny června. Největší počet nově nakažených, 11, připadá na stát Viktorie, kde žije zhruba sedm milionů osob.

„Je to pro nás velký den,“ uvedl premiér státu Victoria Daniel Andrews. Pokud počet nových případů zůstane pod 50 za den, vláda tohoto státu umožní, aby od 28. září v hlavním městě Melbourne znovu otevřely sklady, továrny, stavby nebo mateřské školy.

Na stát Victoria připadá zhruba 75 procent všech nakažených koronavirem v Austrálii. Od začátku epidemie Austrálie zaznamenala na 27 tisíc případů nákazy a 851 úmrtí souvisejících s nemocí COVID-19.