Novým velvyslancem USA v Česku se stal právník s českými kořeny

Nový americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro

Nový americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro Zdroj: AllGov.com

Novým americkým velvyslancem v Česku se stal Andrew Schapiro. Senát Spojených států potvrdil dřívější návrh prezidenta Baracka Obamy.

Schapiro ve funkci nahradí dosavadního velvyslance Normana Eisena, který se vrací zpět do USA již v srpnu. Eisen byl ve funkci od ledna 2011. Dubnovým zrušením tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín se pro něj uzavřela jedna z hlavních součástí české mise - obhajoba nabídky americko-japonské společnosti Westinghouse.

Schapira do funkce navrhl už v březnu letošního roku americký prezident Barack Obama. V květnu Schapiro absolvoval potvrzovací slyšení ve výboru pro zahraniční vztahy amerického Senátu. Ve své řeči se tehdy hlásil ke svým předkům v bývalém Československu.

Schapiro: Česko je věrný spojenec, který ale dává málo peněz na armádu

Nominovaný nový ambasador v květnu před senátory ocenil, že „v této kritické době je Česká republika věrný, významný spojenec (USA) v srdci Evropy“. Spojené státy mají podle něj úzký vztah s ČR ve třech klíčových oblastech: společné bezpečnosti, společné prosperitě a společných hodnotách.

Schapiro označil Česko za aktivního člena NATO, Evropské unie a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Zvlášť ocenil bývalé a současné působení českých vojáků na Balkánu, v Afghánistánu, v Mali i v dalších místech válečných konfliktů. Zároveň pochválil Prahu i za její postoje kolem ukrajinské krize.

Schapiro ve svém květnovém vystoupení kritizoval skutečnost, že český vojenský rozpočet představuje jen málo přes procento HDP, čímž Česko podle něj zaostává za cíli NATO a mnohými evropskými spojenci. Změnit to je pro nastupujícího velvyslance prioritou. „Pokud budu potvrzen (ve funkci velvyslance v ČR), budu naléhat na českou vládu, aby posílila finanční prostředky vynakládané na obranu,“ slíbil Schapiro 15. května členům vlivného senátního výboru pro zahraniční vztahy.

Stejně jako Eisen má Schapiro k Obamovi blízko - v 80. letech byl jeho spolužákem při studiu práv na Harvardově univerzitě. Schapiro také vydatně pomohl s financováním Obamových prezidentských kampaní, na které během let získat téměř 1,3 milionu dolarů (téměř 26 milionů korun), jak píše web allgov.com.

Andrew Schapiro
Vzdělání: Vystudoval historii na Yaleově univerzitě (1981-1985), filozofii, politiku a ekonomiku na Oxfordské univerzitě (1985-87) a práva na Harvardově univerzitě (1987-1990). Ve stejné době studoval práva na Harvardu i americký prezident Barack Obama.
Současná funkce: pracuje jako právník ve firmě Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan (od roku 2011)
Kariéra: v letech 1992-1993 pracoval jako advokátní koncipient u Nejvyššího soudu USA, soudní advokát (1993-1998), právník ve firmě Mayer Brown LLP (1998-2011)
Ostatní:
- Je uznávaným obhájcem v kauzách takzvané kriminality bílých límečků. Zaměřuje se na případy sporných transakcí s cennými papíry, spory o duševní vlastnictví a složité obchodněprávní případy.
- Je členem největší organizace právníků ve Spojených státech American Bar Association (ABA).
- Je na seznamu nejlepších amerických právníků (Best Lawyers in America).
- Proslavil se úspěšným zastupováním firmy Google a její dceřiné společnosti YouTube ve sporu o autorská práva s firmou Viacom, která Google zažalovala za údajné porušení autorských práv k tisícům obrazových záznamů.
- Schapiro upoutal pozornost úspěšnou obhajobou burzovního makléře Roberta Scavoneho, obžalovaného z akciového podvodu se škodou ve výši 19 milionů dolarů.
- Vydatně pomáhal s financováním prezidentských kampaní Baracka Obamy, na které během let údajně získal až 1,3 dolarů (26 milionů korun).
- Českou republiku označil za významného evropského spojence a uvedl, že v případě svého jmenování chce rozvíjet vzájemnou spolupráci především v oblasti bezpečnosti v rámci NATO a v oblasti hospodářství a obchodu. Rovněž hodlá propagovat boj proti korupci a zasazovat se za etnickou a náboženskou rovnoprávnost.
- Jeho matka Raya Czerner Schapirová pochází z Prahy, odkud v roce 1939 prchla před nacisty.

Norman Eisen: Americe nešlo o Temelín, když osvobozovala Plzeň