O Bílý dům se utkají Clintonová s Trumpem, předpovídá CNN

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk/ap

O novém americkém prezidentovi se rozhodne mezi republikánem Donaldem Trumpem a demokratkou Hillary Clintonovou. Vyplývá to z aktuálního celoamerického průzkumu veřejného mínění, který provedla televize CNN a organizace ORC. Zveřejněn byl v předvečer takzvaného superúterý, kdy se bude klání o stranické nominace demokratů a republikánů konat ve 13 státech USA.

Realitní magnát Trump a někdejší první dáma a bývala americká ministryně zahraničí Clintonová nemají podle sondáže konkurenci, která by jejich prezidentské tažení výrazně ohrožovala.

V kdysi početném republikánském kandidátském poli o stranickou nominaci zůstávají vedle Trumpa ještě čtyři uchazeči, kteří ale za miliardářem zaostávají o více než 30 procentních bodů. Průzkum přiřkl Trumpovi hlasy 49 procent dotázaných republikánů - takovou podporu zbývající kandidáti nemají ani při spojení svých sil.

Marco Rubio, který je považován za zástupce středního proudu Republikánské strany, získal 16 procent hlasů a na třetím místě skončil konzervativec Ted Cruz s 15 procenty. Čtvrtý je Ben Carson s deseti procenty a pátý John Kasich s šesti procenty. Zbývající čtyři procenta hlasů připadla jiným kandidátům, případně nikomu.

U demokratů se o stranickou nominaci uchází vedle Clintonové jen liberál Bernie Sanders. Nad ním ale Clintonová s 55 procenty hlasů aktuálně vede o 17 procentních bodů, uvádí průzkum. Svůj náskok proti lednové anketě o tři procentní body zvýšila.

Nástupce nynějšího demokratického prezidenta Baracka Obamy si Američané zvolí ve volbách letos v listopadu.