O nebezpečí na letišti jsme Belgii varovali, tvrdí Izraelci

Zrušené lety do Bruselu z Tel Avivu

Zrušené lety do Bruselu z Tel Avivu Zdroj: ctk/ap

Izrael údajně varoval belgické úřady jen pár týdnů před úterními útoky, že se na letišti v Bruselu vyskytují závažné bezpečnostní nedostatky. Problémy na letišti Zaventem odhalili izraelští představitelé, kteří mají na starosti posuzování bezpečnosti na jednotlivých mezinárodních letištích, kam létají spoje z Tel Avivu. Informovala o tom televize Channel 2.

Belgické úřady se po útocích staly terčem kritiky kvůli nedostatečné bezpečnosti. Turecko například ve středu oznámilo, že loni v červnu jednoho z bruselských atentátníků zadrželo a poté vyhostilo. Šlo o Brahima Bakraouiho. Belgické úřady ale radikála následně pustily na svobodu, a to navzdory varování, které o něm z Turecka dostaly, uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Nedlouho po útocích Brusel kritizoval i izraelský ministr dopravy Jisrael Kac. „Jestliže budou v Belgii pokračovat v pojídání čokolády, užívat si života a budou se tvářit, že jsou velcí liberálové a demokraté a nepřiznají si, že někteří z tamních muslimů patří k teroristickým skupinám, nebudou schopni proti nim bojovat,“ uvedl Kac v rozhovoru s izraelským rozhlasem.

„Evropa a Spojené státy nejsou připraveny si říct, že jde o válku proti islámskému teroru. Jestliže to správně nedefinujete, nemůžete vést globální válku,“ dodal Kac.