O pomoc může požádat třetina španělských regionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Více než třetina ze 17 španělských regionů je podle mínění médií v tak špatné finanční situaci, že pravděpodobně požádá o vládní pomoc. Už v pátek se na Madrid obrátila Valencie, o žádosti vážně uvažuje také Murcie. Ve hře jsou například i Katalánsko, Baleárské ostrovy a Kanárské ostrovy.

Zadluženost autonomií, jež nemají v současnosti přístup na trhy, je pro Španělsko strašákem už dlouho a situace se stále zhoršuje. Celková výše závazků oblastí v prvních třech měsících letoška vzrostla na 145 miliard, na konci uplynulého roku přitom dosahovala 140 miliard.

Jen dluh Valencie se pohybuje kolem dvaceti miliard eur, z nichž musí do konce roku přibližně 2,8 miliardy splatit. Z velké míry za něj vděčí megalomanským projektům, jako je v současnosti téměř prázdný komplex filmových studií.

Region chce využít nově schváleného vládního mechanismu pomoci ve výši 18 miliard eur. Kabinet ho plánuje financovat prostřednictvím půjčky od národní loterie, dvě třetiny ale mají jít ze státní kasy.

Někteří analytici k tomu podotýkají, že Madrid by měl uspokojivěji vysvětlit, jak hodlá peníze pro regiony získat. Jeho už tak dost pesimistické výhledy včera ještě posílila informace, že španělská ekonomika ve druhém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům klesla o 0,4 procenta.

O čerpání z fondu v současnosti uvažuje i malý jižní soused Valencie, Murcie. Doufá prý, že bude k dispozici od září. „Nikdo by si neměl myslet, že jsou tyto peníze darem, podmínky budou velmi tvrdé. Pro vaši představu, budeme žádat o 200 až 300 milionů. Ale zatím to nevím,“ řekl tisku šéf místní vlády Ramón Luis Valcárcel.

Pavel Kohout: Fiskální federace je jen zdroj problémů

Murcie ale později tyto informace poněkud mírnila. Uvedla, že prozatím jen zkoumá možnost využití nástroje. Valencie se zase snažila zřejmě s úmyslem uklidnit partnery Španělska a trhy snížit význam žádosti.

Média již ale vytipovala dalších pět pravděpodobných kandidátů. Podstatné je především Katalánsko, největší ze všech španělských regionů z hlediska HDP. Jeho zátěž je oproti Valencii více než dvojnásobná a největší ze všech oblastí. Regionální představitelé hlásili už v květnu, že Katalánsku docházejí možnosti refinancování dluhu, definitivně se ale ještě nerozhodlo, zda bude žádat o prostředky z fondu.

„Velice pilně pracujeme na tom, abychom účty splatili normálně, ale tlak na naši kasu je značně vysoký, když jsou trhy zavřené,“ řekl ministr hospodářství katalánské vlády Andreu Mas-Colell italskému deníku La Repubblica.