Liz Trussová, nebo Rishi Sunak? O příštím britském premiérovi bude jasno odpoledne

O post britského premiéra se uchází Rishi Sunak a Liz Trussová.

O post britského premiéra se uchází Rishi Sunak a Liz Trussová. Zdroj: profimedia.cz

Novým lídrem Konzervativní strany a zároveň britským premiérem se stane buď bývalý ministr financí Rishi Sunak, nebo současná ministryně zahraničí Liz Trussová. Hlasování britských konzervativních poslanců skončilo v pátek v 18:00 středoevropského času. Jméno nástupce Borise Johnsona bude oznámeno v pondělí odpoledne. Funkce se ujme následující den.   

Favoritem na vítězství je Trussová a to navzdory skutečnosti, že v předchozích kolech hlasování naopak dominoval Sunak. Podle posledních průzkumů má současná šéfka britské diplomacie podporu více než šedesáti procent poslanců, zatímco jejího rivala chce za premiéra kolem 35 procent zákonodárců. Na její výhru sází i většina sázkových kanceláří.  

Trussová podle zahraničních médií přeskočila Sunaka především díky svému slibu, že po nástupu do úřadu sníží daně a zachová tvrdý postoj Spojeného království vůči Rusku. Byla také přesvědčivější v televizních debatách. Sunak ale stále není zcela bez šance.     

Profil Liz Trussové >>>

Profil Rishiho Sunaka >>>

„Mám odvážný ekonomický plán, který zahrnuje snížení daní, ekonomický růst a rozvoj potenciálu každého člověka v našem Spojeném království,“ uvedla dříve Trussová.

Její oponent Sunak v pozici ministra financí zvýšil daně téměř na nejvyšší úroveň od 50. let minulého století. Nový premiér nastoupí do velmi obtížných podmínek. Meziroční inflace v zemi se blíží 11 procentům, ekonomický růst stagnuje, v Británii se rojí odborové protesty a libra se blíží historickému minimu vůči dolaru.

Nový premiér či premiérka nahradí v úřadu konzervativce Borise Johnsona, jenž rezignoval na začátku července po sérii skandálů.  

Sunak svým příznivcům slíbil, že „bude pracovat ve dne v noci, aby šířil jejich zprávu po celé zemi“. Do boje o premiérský post vstupoval s prohlášením, že nechce britské veřejnosti vykládat „pohádky o blahobytu“.

Do konzervativního klání se původně přihlásilo 11 kandidátů, kteří postupně vypadávali v průběhu pětikolového hlasování. Sunak obdržel nejvíce hlasů ve všech pěti kolech, britská média nicméně upozorňují, že získat si přízeň široké členské základny může vyžadovat jiné kvality, než získat na svoji stranu kolegy v parlamentu.

Carrie Johnson - Kdo je třetí manželka Borise Johnsona?

Video placeholde
. • Videohub