PROFIL: Nová premiérka Velké Británie Liz Trussová slibuje Britům nižší daně

Liz Trussová se stala britskou premiérkou.

Liz Trussová se stala britskou premiérkou. Zdroj: Reuters

V únoru 2022 se Trussová marně snažila odvrátit válku na Ukrajině. Na snímku s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.
Nová britská premiérka Liz Trussová považuje za vzor někdejší premiérku Margaret Thatcherovou.
3
Fotogalerie

Novou šéfkou britské Konzervativní strany a tím pádem i premiérkou Spojeného království se stala dosavadní ministryně zahraničí Liz Trussová. Nahradí tak Borise Johnsona, jenž rezignoval na svou funkci na začátku července po sérii skandálů. Kdo je politička, kterou příznivci přirovnávají k Margaret Thatcherové?

Pro Trussovou hlasovalo přes 81 tisíc ze 160 tisíc konzervativců. Jejího rivala Rishiho Sunaka volilo pouze 60 tisíc. Přestože Sunak dominoval díky podpoře konzervativních poslanců v předchozích pěti kolech, šéfka britské diplomacie dokázala podle zahraničních komentátorů lépe přesvědčit řadové členy strany. Nahrála jí také skutečnost, že na rozdíl od Sunaka slíbila Britům snížení daní a zachování tvrdých sankcí vůči Rusku. 

Rodačka z Anglie, co vyrostla ve Skotsku

Narodila se před 47 lety v anglickém Oxfordu do rodiny profesora matematiky a zdravotní sestry. Vyrůstala však převážně ve Skotsku. Má bakalářský titul z filozofie, politologie a ekonomie z Oxfordské univerzity. Od roku 1996 je členkou Konzervativní strany. V mládí pracovala jako účetní pro těžařskou společnost Shell či obchodní ředitelka v telekomunikační firmě Cable & Wireless. 

Do vysoké politiky pronikla v roce 2010, kdy byla zvolena poslankyní. Vystřídala několik funkcí ve vládách Davida Camerona, Theresy Mayové a Borise Johnsona. Dosavadním vrcholem její politické kariéry bylo jmenování do křesla ministryně zahraničí v září 2021.

Po Johnsonově rezignaci vyjádřila zájem nahradit jej na pozici ministerského předsedy. Přestože zpočátku nepatřila k favoritům, v pátém kole hlasování získala na svoji stranu 113 poslanců a postoupila mezi poslední dva kandidáty. Na začátku září pak zvítězila úplně.   

Trussová se stejně jako kdysi Margaret Thatcherová hlásí k ekonomickému liberalismu. Slíbila, že jako premiérka výrazně seškrtá daně včetně nedávno zvýšených povinných odvodů na zdravotní pojištění. Chce též zabránit plánovanému zvýšení korporátní daně. Oproti Johnsonovi není tak aktivní v zelené politice.

Zajímavé je, že v době brexitového referenda byla proti vystoupení Velké Británie z Evropské unie. „Nechci, aby moje dcery vyrůstaly ve světě, kdy budou potřebovat vízum či pracovní povolení do Evropy,“ uvedla Trussová v roce 2016. Už po roce ale změnila názor s tím, že v brexitu začala spatřovat „nejen masivní hospodářské problémy, ale i příležitosti“.

Když se jí britští novináři ptali, jaké by mělo být budoucí Spojené království, odpověděla: „Svobodné. To znamená, že si můžete dělat, co chcete, máte kontrolu nad svým životem a nikdo vám neříká, co máte dělat.“

V minulosti vzbudila negativní pozornost médií její mimomanželská aféra s konzervativním poslancem Markem Fieldem, jemuž se kvůli ní zhroutilo manželství.