O Skripalově kauze musí jednat Rada bezpečnosti OSN, požaduje Rusko

Život v anglickém Salisbury se vrací k normálu, jen účet za zásah armády a odmoření místa otravy někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala se vyšplhal na milión liber (29 miliónů Kč)

Život v anglickém Salisbury se vrací k normálu, jen účet za zásah armády a odmoření místa otravy někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala se vyšplhal na milión liber (29 miliónů Kč) Zdroj: Jack Taylor / Stringer / Getty images

Na vývoji nervově paralytické látky Novičok se podílel ruský vědec
Lavička, na které byli nalezeni Sergej Skripal a jeho dcera.
3
Fotogalerie

Rusko požaduje, aby se ve čtvrtek sešla Rada bezpečnosti OSN k projednání kauzy otravy bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v jižní Anglii. Podle agentury AFP to ve středu oznámil ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja.

"Na žádost naší vlády vyzýváme ke svolání veřejného zasedání Rady bezpečnosti ohledně dopisu britské premiérky Theresy Mayové, a to na čtvrtek 15:00 místního času (21:00 SELČ)," uvedl ruský diplomat. Mayová v dopise obvinila Rusko z odpovědnosti za otravu Skripala a jeho dcery Julije 4. března v jihoanglickém Salisbury.

Moskva s žádostí přišla poté, co britská média v úterý citovala šéfa výzkumného střediska v jihoanglickém Porton Downu, podle kterého odborníci určili, že šlo o nervově paralytickou látku novičok, ale nestanovili, odkud pochází.

Britská vláda tvrdí, že k obvinění Ruska dospěla na základě poznatků tajných služeb a také zkušeností z posledních desítek let, že Moskva s oblibou svoje zběhlé agenty či oponenty likviduje jedy vyráběnými ve špičkových laboratořích.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson nyní čelí nepříjemným otázkám kvůli svému tvrzení, že podle britských expertů chemická látka použitá v Salisbury pochází z Ruska. 

Johnson se navíc v této souvislosti dostal pod tlak, aby vysvětlil, zda se pozice vlády v záležitosti změnila poté, co byl vymazán tweet ministerstva zahraničí obviňující z útoku na Skripala Moskvu.

Ministr před dvěma týdny v rozhovoru poskytnutém německé stanici Deutsche Welle na otázku, proč věří, že látka použitá v Salisbury pochází z Ruska, odpověděl: "Když se podívám na důkazy, mám tím na mysli lidi z laboratoře v Porton Downu..." Dodal, že tamní experti mají vzorky této látky a že jsou si "naprosto jistí".