Obama chválil spojenectví, s Nečasem mluvil o Temelínu i centru pro piloty

Petr Nečas, Barack Obama

Petr Nečas, Barack Obama Zdroj: ctk

O americkém zájmu o tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně i o projektu na vznik centra Severoatlantické aliance pro výcvik pilotů v Česku včera ve Washingtonu jednali český premiér Petr Nečas a americký prezident Barack Obama. Šéf Bílého domu při setkání ocenil ČR jako dobrého spojence. Vyzdvihl například spolehlivost českých vojáků v Afghánistánu.

„Česká republika je jeden z našich největších spojenců, kterým nám poskytuje podporu jak v bezpečnostních, tak dalších otázkách, což je znak opravdového spojence,“ uvedl Obama. Nečasovu návštěvu také označil za příležitost oplatit Čechům pohostinnost, kterou mu poskytli při jeho návštěvách předloni a loni v Praze.

Nečas po schůzce řekl, že se odehrála ve velmi přátelské, korektní pracovní atmosféře. „Pan prezident Obama má schopnost bavit se velmi přirozeně. Pokud s ním mluvíte, tak byste rozhodně neřekli, že mluvíte se šéfem nejmocnější země na této planetě. On má nesmírně civilní vystupování,“ uvedl premiér, který se již dříve s Obamou sešel na summitu NATO v Lisabonu.

Severoatlantická aliance byla také tématem jednání. Oba státníci mluvili o nadcházející vrcholné schůzce NATO v Chicagu v příštím roce. Nečas pak americkému prezidentu předestřel český zájem o vznik aliančního centra na výcvik pilotů vrtulníků v Česku. Americká strana podle něj jak na schůzce v Bílém domě, tak třeba při jednání se šéfem zahraničního výboru Senátu Johnem Kerrym návrh přijala vstřícně.

Český premiér nezastíral, že projekt je určitou náplastí na americké odstoupení od zájmu vybudovat v Česku a Polsku prvky protiraketové obrany. „My jsme hodně z hlediska strategické spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy hodně politicky investovali do zapojení se do systému protiraketové obrany. Poté, co ten původní projekt byl vlastně zrušen, tak je trošku i naše vina, že jsme neměli připravenou jakousi paletu dalších možných kroků a strategických projektů, kterými bychom podpořili strategické partnerství mezi ČR a USA, a teď to musíme napravit,“ řekl Nečas.

Jednání o výcvikovém středisku, které by vzniklo v Pardubicích, jsou podle něj teprve v počátku, byť Česko by je mohlo spustit hned. Již nyní tam odborníci cvičí afghánské piloty. Centrum by podle premiéra přineslo významné úspory jak České republice, tak alianci. Financovaly by je totiž společně partnerské země, což je důležité v současné době rozpočtových škrtů zasahujících i armádu.

Co se týče Temelína, vyjádřil Obama podle Nečase stejně jako již dříve představitelé Francie a Ruska podporu účasti jeho země ve výběrovém řízení. „Já jsem jednoznačně ujistil pana prezidenta Obamu, že v České republice proběhne férový a transparentní tendr, že očekáváme tři kvalitní nabídky a že nejlepší vyhraje,“ uvedl český premiér.

Petr Nečas, Barack ObamaPetr Nečas, Barack Obama|CTK/Fucik Zdenek

Ze společného prohláčení Baracka Obamy a Petra Nečase:

Shodli jsme se, že chceme dále rozvíjet své vztahy ve třech hlavních oblastech: v bezpečnostní spolupráci; v ekonomických a obchodních vztazích, včetně spolupráce v civilní jaderné energetice; a ve spolupráci při prosazování demokracie, otevřené vlády a lidských práv ve světě. K tomu jsme stanovili následující cíle:

- vyjednat a podepsat dohodu o vzájemném zajištění obrany,

- zřídit centrum pro civilní jadernou spolupráci,

- spolupracovat při zavedení Iniciativy pro partnerství otevřené vlády, která by mohla vést k otevření centra pro otevřenou vládu a demokracii v Praze.

Jednali jsme o dalších významných tématech, včetně globální ekonomické situace a energetické bezpečnosti. Potvrdili jsme svou podporu bezpečné jaderné energii a shodli se, že jaderná energie není důležitá jen pro energetickou bezpečnost, ale také pro dosažení našich cílů při snižování uhlíkových emisí.

O zakázku na dostavbu Temelína kromě firmy Westinghouse sídlící v USA usilují ještě francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by se mělo rozhodnout o vítězi. Američané vidí hlavně pracovní místa, které by zakázka vytvořila v USA, které v poslední době sužuje vysoká nezaměstnanost. O tom, že Američané tendru přikládají velkou důležitost, svědčila i přítomnost amerického ministra energetiky Stevena Chua na jednání. Naopak původně avizovaná ministryně zahraniční Hillary Clintonová nakonec schůzku nestihla.

S jadernou energetikou souvisí i vědecká spolupráce, kterou nyní Česko se Spojenými státy chce prohlubovat. Podle Nečase se v České republice chystá vznik společného centra pro civilní jadernou energii, které by provádělo výzkum. V Praze by také podle společného prohlášení obou zemí po schůzce mohlo vzniknout centrum na podporu „otevřené vlády a demokracie“. Česko podle premiéra může stavět na svých zkušenostech s přechodem k demokracii a tržní ekonomice.

Obama se Nečase ptal i na současná jednání v Evropské unii o řešení dluhové krize. Český premiér do Washingtonu přijel přímo ze středečního summitu unie a mohl mu tak říct čerstvé informace. „Shodli jsme se na tom, že je společným zájmem, aby eurozóna byla stabilní, protože i pro Spojené státy to znamená mít stabilního obchodního partnera,“ uvedl premiér.

Dnešní Nečasova schůzka s Obamou byla hlavním bodem nynější cesty českého premiéra do USA. Ještě před tímto setkáním český premiér vystoupil s projevem o středoevropském pohledu na transatlantické vztahy na konferenci Fórum EU - Washington.

Dnes dopoledne čeká Nečase setkání se zástupci amerických podnikatelů a položení květin k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka. Poté v odpoledních hodinách odletí zpět do České republiky.