Obama: Finančním institucím jsou pokuty pro smích, musí se zpřísnit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama hodlá posílit zákony proti podvodům, kterých se dopouštějí americké finanční instituce. Oznámil to v předvolebním projevu na shromáždění v kansaském městě Osawatomie. Dosavadní legislativa podle šéfa Bílého domu nestačí. "Není možné dopustit, aby firmy považovaly pokuty za přirozenou součást byznysu," řekl Obama.

Obama chce prosadit zákony, jejichž dopad hříšníci skutečně pocítí.“Firmy na Wall Street se příliš často dopouštějí podvodů, protože tresty jsou nízké a zvláštní sazba pro recidivisty nulová,“ prohlásil prezident. „Tak už to napříště nebude.“

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) minulý týden vyzvala Kongres, aby posílil její pravomoci při udělování finančních pokut. Ty jsou zatím omezeny objemem peněz, které firmy svým podvodným jednáním získaly. Předsedkyně SEC Mary Schapirová žádá, aby poslanci strop pro pokuty odstranili a umožnili komisi udělovat pokuty s ohledem na výši škod způsobených investorům.

SEC rovněž požaduje vyšší sazby pro jednotlivé případy porušení zákona. Komise zatím může pokutovat fyzické osoby částkou 150 tisíc dolarů a právnické až 750 tisíc dolarů za jeden přečin. Tyto sumy by se měly zvýšit na jeden respektive deset milionů.