Obama hledá lidi do čela důležitých rezortů

Susan Riceová

Susan Riceová Zdroj: profimedia.cz

Barack Obama si ve druhém volebním období bude muset zvykat na nové spolupracovníky. S funkcí chtějí v lednu skončit jeho tři nejdůležitější ministři – šéf Pentagonu Leon Panetta, ministryně zahraničí Hillary Clintonová a ministr financí Timothy Geithner. Odchod zvažoval také ministr spravedlnosti Eric Holder, nakonec však v Obamově týmu zůstane ještě rok, aby nedošlo k „masovému exodu“ z kabinetu.

Nejživější je zatím debata o nástupci Hillary Clintonové, která na postu ministryně nalétala 1,5 milionu kilometrů a navštívila 112 zemí. Očekává se, že Obama nominuje Susan Riceovou, velvyslankyni Spojených států při OSN. Zkušená diplomatka je ale nyní pod palbou kritiky ze strany republikánů, podle kterých zavádějícím způsobem informovala o zářijovém útoku na budovu amerického velvyslanectví v Libyi. Riceová krátce po události incident chybně označila za spontánní akci rebelů.

„Spoléhala jsem výhradně na informace, které mi poskytly zpravodajské služby. Zdůraznila jsem přitom, že šlo o předběžné informace,“ hájila se Riceová ve středu na půdě OSN. Podle kritiků v čele s Johnem McCainem ale stejně jako CIA věděla od počátku, že útok v Benghází byl předem naplánovanou teroristickou akcí. Její případnou nominaci chtějí republikáni v Senátu blokovat.

V souvislosti se zahraničím se ozývá i jméno Johna Kerryho, někdejšího prezidentského kandidáta a současného předsedy senátního zahraničního výboru. Oblíbený senátor by na rozdíl od Riceové schvalovacím procesem v horní komoře prošel bez problémů. I republikáni by ho do vlády rádi odeslali – pro doplňovací volby na jeho křeslo mají totiž ve státě Massachusetts silného kandidáta.

Kerry by se podle analytiků mohl ocitnout i v čele Pentagonu, odkud se na odchod do penze chystá čtyřiasedmdesátiletý Leon Panetta. Šanci ovšem má i Panettova zástupkyně Michele Flournoyová, dosud nejvýše postavená žena na ministerstvu obrany. Méně jasné je, kdo nahradí ministra financí Geithnera. Mluví se o Jacobu Lewovi, který zatím vede personál Bílého domu a je Obamovým asistentem.