Obama Kongresu: Zrušte embargo Kuby a schvalte obchodní dohody TPP

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama vyzval Kongres, aby zrušil hospodářské embargo vůči Kubě. Učinil tak v tradičním poselství o stavu unie, v němž se na začátku posledního roku svého působení v úřadě ohlédl za svými zásadními zahraničněpolitickými kroky, mezi něž patří sbližování Washingtonu a Havany. Studená válka už skončila, na řadě je dialog, vzkázal Obama kongresmanům.

„Chcete upevnit naši vůdčí roli a důvěryhodnost na (západní) polokouli? Uznejte, že studená válka skončila. Zrušte embargo,“ prohlásil Obama o blokádě, kterou USA přispívají k bídné situaci kubánské ekonomiky již více než půl století. Republikány ovládaný Kongres však nehodlá zásadní změnu přístupu ke komunisty ovládané zemi schválit, dokud režim v Havaně nezačne respektovat lidská práva, svobodu projevu a neučiní kroky směrem k demokracii.

Spojené státy by podle Obamy měly i v budoucnu upřednostňovat diplomatická řešení před výhružkami a používáním síly či sankcí, které byly v minulosti charakteristické nejen ve vztahu ke Kubě, ale i například Íránu. Obamovi se přes odpor značné části republikánů podařilo prosadit dohodu o omezení íránského jaderného programu výměnou za zmírnění sankcí. „Írán stáhl svůj jaderný program, snížil zásoby uranu a svět se vyhnul další válce,“ pronesl americký prezident.

Schvalte obchodní dohody TPP

Americký prezident vyzval Kongres také k tomu, aby schválil dohodu o obchodním partnerství USA a 11 pacifických zemí (TPP). Díky tomu prý USA ukončí dominanci Číny v regionu. USA, Japonsko a deset dalších významných pacifických zemí dospěly k rozsáhlé obchodní dohodě loni v říjnu s cílem uvolnit vzájemný obchod a stanovit společné standardy v mnoha oblastech, od práv zaměstnanců až po ochranu životního prostředí. “(TPP) zruší daně na 18 tisíc výrobků ´Made in USA´ a podpoří řadu dalších profesí,“ prohlásil Obama o dohodě, která bude podle něho rovněž přínosem pro životní prostředí.

Dohoda musí ratifikovat parlamenty jednotlivých zemí včetně Kongresu. V něm ale pakt zřejmě narazí na odpor, řada zákonodárců z Obamovy Demokratické strany má totiž obavy z rušení pracovních míst. Mezi některými republikány zase panuje podezření, že američtí vyjednávači dojednali špatnou dohodu.

Obamova administrativa prosadila dohodu v rámci obecnější strategie zvýšit vliv Spojených států v rychle rostoucích asijských ekonomikách a vyvážit rostoucí vliv Číny. Ta má druhou největší ekonomiku na světě, součástí nově dojednané dohody ale není. V budoucnu by se k ní ale mohla připojit.