Obama nepřestane Čínu upozorňovat na lidská práva

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Spojené státy budou při kontaktech s Čínou nadále upozorňovat na nutnost dodržování lidských práv a na situaci v Hongkongu. U hongkongských prodemokratických demonstrací je podle Obamy prioritou zabránit násilí. Současně ale dodal, že od Číny neočekává následování amerického modelu ve všech ohledech.

Protestní akce v Hongkongu, při nichž aktivisté žádají přímé volby správce této bývalé britské kolonie, která přešla pod čínskou kontrolu, označil Obama za „komplexní“ záležitost. Nejdůležitější je podle něj zajistit, aby demonstrace nepřerostly v násilí.

Šéf Bílého domu rovněž zdůraznil, že Washington nepřestane připomínat Číně otázku dodržování lidských práv a bude se vracet k situaci v Hongkongu, vzhledem k tamním americkým zájmům. Uvedl to dnes v Pekingu, kam přicestoval na summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Spojené státy neočekávají, že by Čína následovala americký model ve všech ohledech, podotkl Obama na úvod své třídenní návštěvy Číny. Bylo by ale nerealistické po Washingtonu chtít, aby nechal stranou otázku lidských práv, dodal.

Trvá konfliktní vztah s KLDR
Obama se vyjádřil také k víkendovému propuštění dvou amerických vězňů v KLDR, když řekl, že zástupci Spojených států při vyjednávání o osvobození svých občanů nemluvili s Pchjongjangem o kontroverzním severokorejském jaderném programu ani o žádných dalších významných tématech.
Americký prezident prohlásil, že Spojené státy jsou ochotny jednat o severokorejském jaderném programu, až bude KLDR připravena seriózně hovořit o denuklearizaci Korejského poloostrova.