Obama otočil, američtí vojáci zůstanou v Afghánistánu i po roce 2016

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Prezident Barack Obama údajně nestáhne příští rok z Afghánistánu většinu amerických vojáků, jak plánoval. V roce 2016 ponechají Spojené státy na afghánském území stávajících 9800 příslušníků americké armády, v roce 2017 se pak jejich počet sníží na zhruba 5500. Uvedli to vysocí představitelé americké vlády, podle nichž Obama své rozhodnutí oficiálně oznámí ještě dnes. Kábul prý tento krok vítá.

Šéf Bílého domu měl v úmyslu dokončit stahování amerických vojáků z Afghánistánu před svých odchodem z funkce v lednu 2017. Ve zmíněné asijské zemi měla podle původního záměru zůstat jen malá skupina členů americké armády, především k ochraně velvyslanectví USA v Kábulu.

Na základě nového plánu ale začne snižování počtu amerických vojáků v Afghánistánu až v roce 2017. V tomto roce by jejich počet měl klesnout na 5500, přičemž rozmístěni budou na čtyřech základnách - v Kábulu, Bagrámu, Dželálábádu a v Kandaháru.

„Afghánská vláda je s tímto závazkem velmi spokojená. Vyjadřovala přání v tomto smyslu již nějakou dobu,“ prohlásil nejmenovaný vysoký americký činitel.

Nebezpečí trvá

Mezinárodní jednotky oficiálně ukončily bojové operace v Afghánistánu loni, kdy odpovědnost za bezpečnost v zemi plně převzaly afghánská armáda a policie. Americké síly, stejně jako další vojáci NATO pokračují v jejich výcviku a v poradenství.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se ale v posledních měsících dále zhoršila. Islamistické hnutí Taliban, které již dříve ovládalo rozsáhlá území na afghánském venkově, si nyní troufá útočit i na velká města. Koncem září bojovníci Talibanu na několik dní obsadili severoafghánské město Kunduz s 300 tisíci obyvateli. Nyní jsou prý před branami města Ghazní na jihovýchodě Afghánistánu.