Obama plánuje ponechat v Afghánistánu 9800 vojáků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Army

Americký prezident Barack Obama má v plánu ponechat po roce 2014 v Afghánistánu 9800 amerických vojáků. Měli by mít na starosti výcvik místních jednotek a podporu protiteroristických operací, zatímco jejich bojové mise ke konci tohoto roku skončí. Obama zdůraznil, že vše nicméně závisí na podpisu bezpečnostní dohody, kterou zatím afghánský prezident neschválil.

Podle Obamova plánu by následně do konce roku 2015 měl být počet amerických vojáků v Afghánistánu snížen na polovinu. Do konce roku 2016 by pak američtí vojáci měli z asijské země odejít téměř úplně: jejich počet by měl být snížen na běžný stav nutný jen pro chod místní ambasády, podobně jako je tomu nyní v Iráku. Ve stejném roce bude Obamovi končit jeho druhé volební období ve funkci hlavy státu.

„“ prohlásil Obama. „Jsme v Afghánistánu déle, než mnoho Američanů očekávalo,“ dodal s tím, že Spojené státy tuto válku nechtěly a šly do boje proti teroristické síti Al-Káida.

Afghánské bezpečnostní složky podle amerického prezidenta ukázaly, že jsou schopny bránit svou zemi. „Je třeba uznat, že Afghánistán nebude ideálním místem, ale není americkou povinností takové místo z něj udělat,“ řekl Obama s tím, že o své budoucnosti si musí Afghánci rozhodnout sami.

Dvouletý plán počítá s tím, že američtí vojáci, kteří v zemi zůstanou, se nebudou věnovat bojovým misím. Během příštího roku se bude postupně jejich počet snižovat a jednotky budou soustředěny pouze v metropoli Kábulu a na hlavní americké základně Bagrám. Na konci roku 2016 by jich mělo zůstat v Afghánistánu méně než tisíc.

Obama již o svém plánu hovořil s několika evropskými vůdci včetně německé kancléřky Angely Merkelové, britského premiéra Davida Camerona a předsedy italské vlády Mattea Renziho.

Počátkem letošního roku měli Američané v Afghánistánu přibližně 38 tisíc mužů, z nichž 27 tisíc sloužilo v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF). Obamův plán je součástí navržené bezpečnostní dohody mezi Spojenými státy a Afghánistánem, dosavadní afghánský prezident Hamíd Karzáí ale dokument odmítl schválit. O Karzáího nástupci se rozhoduje v nynějších prezidentských volbách, jejichž druhé kolo se má uskutečnit 14. června. Obama dnes uvedl, že oba zbývající kandidáti naznačili, že smlouvu odsouhlasí. „Doufám, že se to podaří,“ dodal šéf Bílého domu.

Barack Obama v neděli neočekávaně přicestoval do Afghánistánu, kde americkým vojákům poděkoval. Slíbil jim, že nejdelší válka v dějinách Spojených států - trvající bezmála 13 let - skončí v závěru roku. V bojích v Afghánistánu dosud zemřelo nejméně 2181 amerických vojáků a tisíce dalších byly zraněny.

Ještě před svým dnešním vystoupením v Bílém domě Obama telefonicky hovořil s afghánským prezidentem Karzáím. Politici se o víkendu, kdy byl americký státník v Afghánistánu, nepotkali. Mluvili spolu však po telefonu, když Obama mířil na palubě prezidentského speciálu zpět do Washingtonu.