Obama prý o špehování mobilu Merkelové nevěděl

Americký prezident Barack Obama s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Americký prezident Barack Obama s německou kancléřkou Angelou Merkelovou Zdroj: ctk/ap

Americký prezident Barack Obama ujistil německou kancléřku Angelu Merkelovou, že o odposleších jejího mobilního telefonu nevěděl. Mohlo by to ale znamenat nepřímé potvrzení toho, že přinejmenším v minulosti americká tajná služba NSA mobil Merkelové skutečně odposlouchávala.

Šéf Bílého domu kancléřce ujištění podle německého týdeníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung sdělil ve středečním telefonátu, v němž si Merkelová kvůli vážnému podezření na odposlechy jejího mobilu stěžovala.

Pokud Obama skutečně takový výrok učinil, nepřímo připustil možnost, že přinejmenším v minulosti NSA mobilní telefon Merkelové odposlouchával, soudí agentura DPA.

Bílý dům tento týden v písemném prohlášení pouze informoval o tom, že Obama Merkelovou ujistil, že Spojené státy její komunikaci nesledují, ani nebudou sledovat v budoucnu. Washington ale odmítá odpovídat na dotazy, zda telefon kancléřky byl odposloucháván v minulosti.

Skandál, který rozvířil technik amerických tajných služeb Edward Snowden poskytnutím důvěrných informací tisku, v posledních dnech nabývá na závažnosti. Podle informací médií byli po několik let oběťmi americké špionáže také mexická vláda a bývalý prezident Felipe Calderón. Hovoří se také o špehování jak v Brazílii, tak řady evropských státníků, nejen Merkelové.