Obama se Romneymu za útoky na jeho působení v byznysu neomluví

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama se nebude omlouvat svému republikánskému soupeři v předvolební kampani Mittu Romneymu za útoky na jeho působení v investiční firmě Bain Capital. Obama to řekl v neděli v televizním interview, zatímco jeho bývalý šéf kanceláře v Bílém domě Rahm Emanuel rovnou vyzval tým Romneyho kampaně, aby přestal "kňourat".

Romney vyzval Obamu k omluvě kvůli tomu, že prezidentovi spolupracovníci zpochybňovali jeho působení v Bain Capital a pravdivost jeho tvrzení o načasování odchodu z firmy. Zástupkyně šéfa Obamovy kampaně dokonce řekla, že Romney mohl spáchat trestný čin. Výroky byly součástí útoků na Romneyho obchodní kariéru a na způsob, jakým získal svůj velký majetek.

„Ne, nebudeme se omlouvat,“ řekl Obama televizní stanici WAVY ve Virginii. „Mitt Romney tvrdí, že má recept na napravení ekonomiky díky svým obchodním zkušenostem. A tak si myslím, že voliči chtějí legitimně vědět, jaká přesně ta obchodní zkušenost byla,“ uvedl Obama.

Chicagský starosta a bývalý šéf Obamovy kanceláře Emanuel byl ještě přímočařejší. „Přestaňte kňourat,“ řekl v nedělním televizním rozhovoru. „Jestli chcete z Bain Capital dělat vstupenku do Bílého domu, tak obhajujte to, co se v Bain Capital stalo.“

Romney tvrdí, že je lépe povolaný než Obama, aby oživil ekonomiku, protože má ekonomické zkušenosti jako investor, manažer a konzultant. Jeho působení v Bain Capital je ale pro něj v poslední době poněkud na obtíž. Demokraté v posledních týdnech zdůrazňovali, jak společnosti ve správě Bain Capital krachovaly nebo vyváděly pracovní místa do zahraničí a že Romney se staral jen o zisky milionářských investorů, a ne zaměstnanců firem.

Členové Romneyho týmu tvrdí, že většinu těchto kontroverzních kroků firma podnikala až po roce 1999, kdy z ní Romney odešel, aby organizoval olympiádu v Salt Lake City. Nicméně podle dokumentů, které minulý týden zveřejnil list Boston Globe, je Romney až do roku 2002 uváděn jako šéf Bain Capital. Jeho lidé ale tvrdí, že odchod z vedení firmy se řešil několik let a po roce 1999 se na řízení firmy prý nepodílel.

Obama nicméně tvrdí, že je Romney odpovědný i za bankroty a propouštění v té době. „Jako prezident Spojených států jsem se naučil, že… cokoli se stane, když jsem ve funkci, je moje odpovědnost. To lidé očekávají… a tak si myslím, že lidi pochopitelně zajímá, zda jste opravdu odpovědný za firmu, kterou označujete za jeden z hlavních důvodů, proč byste chtěl být prezidentem,“ uvedl Obama.

„Nyní víme, že tento prezident řekne a udělá všechno, aby si udržel nejvyšší úřad v zemi, i kdyby to mělo být nedůstojné tohoto úřadu,“ řekl Romneyho poradce Ed Gillespie.

Romney nechce zveřejnit podrobnosti o svém majetku

Demokraté také kritizovali Romneyho za to, že zakládal konta v daňových rájích, jako je Švýcarsko, Bermudy a Kajmanské ostrovy. Stejně tak podle nich nechce zveřejnit bližší informace o svém majetku odhadovaném na 250 milionů dolarů, který by z něj udělal nejbohatšího amerického prezidenta v historii.

Romney letos zveřejnil daňové přiznání za rok 2010 a odhad pro rok 2011, který také ukázal, že platil poloviční sazbu daně z příjmu než většina Američanů. V pátek odmítl zveřejnit další daňová přiznání. Prezidentští kandidáti v minulosti zveřejnili přiznání za mnohem delší časové období, včetně jeho otce George Romneyho, který při své prezidentské kandidatuře v roce 1968 publikoval přiznání za 12 let.

Zdá se, že tyto útoky mají vliv na voliče, kteří si v mnoha případech teprve nyní dělají o Romneym obrázek. Ve státech, kde Obamova kampaň útočila v televizních inzerátech na Romneyho obchodní bilanci, přibylo voličů, kteří na něj mají negativní názor.

Romneyho stoupenci tvrdí, že Obama chce odvést pozornost od toho, že po třech a půl letech ve funkci je v zemi stále vysoká nezaměstnanost a malý hospodářský růst. „Prezident o tomhle může mluvit, jak chce, ale volby rozhodnou ekonomika a pracovní místa,“ řekla v neděli republikánská senátorka Kelly Ayotteová.