Obama si s Castrem telefonoval hned po příjezdu na summit

Raúl Castro

Raúl Castro Zdroj: reuters

Prezident Spojených států Barack Obama telefonoval s kubánským vůdcem Raúlem Castrem po příjezdu do Panamy, kde začíná dvoudenní summit amerických zemí. Uvedl to zástupce ředitele státní kubánské tiskové agentury Jorge Legaňoa na svém facebookovém profilu.

Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek podle agentury Reuters Obamovi doporučilo, aby vyřadil Kubu ze seznamu států podporujících terorismus. V Panamě již spolu jednali ministři zahraničí obou zemí John Kerry a Bruno Rodríguez.

K telefonátu obou prezidentů došlo podle agentury AP v noci na pátek, krátce poté, co dorazili do Panamy, což AP potvrdil nejmenovaný diplomat. O obsahu rozhovoru však není nic známo a Bílý dům se k němu zcela odmítl vyjádřit. Jde o první rozhovor Obamy s Castrem od chvíle, co v polovině prosince oznámili historický zlom v dlouhodobě nepřátelských vzájemných vztazích.

Minutos antes de la reunión de Kerry y Bruno, los presidentes de Cuba, Raúl Castro y el de EE.UU., Barack Obama, sostuvieron una conversación telefónica.

Posted by Jorge Legañoa Alonso on 9. duben 2015

Nejvstřícnější krok vůči Kubě? Vyškrtnutí ze seznamu

Pro Obamu může být očekávaná schůzka na summitu příležitostí k dosud nejvstřícnějšímu kroku směrem ke Kubě - jejímu vyřazení ze zmíněného seznamu. „Doporučení ministerstva zahraničí vyřadit Kubu ze seznamu států podporujících terorismus je výsledkem několikaměsíčního technického zkoumání a je důležitým mezníkem v našem úsilí o utváření plodnějších vztahů s Kubou,“ prohlásil Ben Cardin, nejvýše postavený demokrat v senátním výboru pro zahraniční vztahy. Jeho mluvčí Sue Walitská AFP potvrdila, že senátor byl o rozhodnutí ministerstva informován.

Ve čtvrtek šéf Bílého domu během návštěvy Jamajky oznámil, že o vyřazení Kuby ze seznamu zemí podporujících terorismus rozhodne brzy. Učiní tak poté, co prý dostane závěry svých bezpečnostních poradců. Na seznam se Kuba dostala v roce 1982 zejména kvůli podpoře baskické separatistické organizace ETA a kolumbijských povstalců z hnutí FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie).

Druhé setkání obou státníků

To, že se Kuba stále nachází na seznamu, je zásadní překážkou na cestě k normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi a ke znovuotevření jejich ambasád. Obama s Castrem nemá naplánováno žádné oficiální jednání, podle stanice BBC se však sejdou na okraj summitu. Bude to podruhé v historii, co stanou tváří v tvář; poprvé si potřásli rukama na předloňském pohřbu jihoafrického lídra Nelsona Mandely.

V Panamě už ve čtvrtek večer za zavřenými dveřmi jednali o nových vztazích obou zemí ministři zahraničí USA a Kuby John Kerry a Bruno Rodríguez. Šlo o první setkání představitelů obou zemí na tak vysoké úrovni od začátků kubánské revoluce před více než půlstoletím, poznamenala agentura Reuters.

Jednání bylo „velmi konstruktivní“ a umožnilo pokročit ve sbližování obou zemí, uvedl v Panamě po schůzce podle agentury AFP jeden americký diplomat. Ministři se podle něj shodli, že dosáhli pokroku a že budou dále pracovat na vyřešení otevřených otázek, dodala AFP k prvnímu rozhovoru šéfů diplomacií obou zemí od roku 1958.