Obamovi příznivci v září na kampaň vybrali rekordní částku

Americký prezident Barack Obama by si přál jako dárek k nadcházejícím 51. narozeninám získat hlasy voličů na Floridě. Tento stát bude hrát rozhodující úlohu v bitvě o Bílý dům 6. prosince.

Americký prezident Barack Obama by si přál jako dárek k nadcházejícím 51. narozeninám získat hlasy voličů na Floridě. Tento stát bude hrát rozhodující úlohu v bitvě o Bílý dům 6. prosince. Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama a jeho Demokratická strana vybrali během září na předvolební kampaň rekordních 181 milionů dolarů (3,5 miliardy korun). Oznámilo to na Twitteru vedení Obamova týmu.

Je to největší částka, jakou Obama od svých příznivců letos na kampaň získal. Peníze mu v září dalo 1,8 milionu lidí. Z nich bylo 567.000 nových dárců, kteří mu letos ani v roce 2008 ještě nepřispěli. Valnou většinu - 98 procent - tvořili drobní dárci, kteří prezidentovi dali méně než 250 dolarů. Průměrná výše příspěvku je 53 dolarů.

Od oznámení Obamovy kandidatury v dubnu 2011 mu přispělo již 3,9 milionu lidí. Kampaň neuvedla, kolik peněz má nyní na kontě. Na konci srpna to bylo 89 milionů dolarů.

Kampaň jeho republikánského soupeře Mitta Romneyho zářijové údaje o svých financích ještě nezveřejnila, ale již uvedla, že zaznamenala větší příliv finančních darů po úspěšném vystoupení v debatě s Obamou z tohoto týdne.

Obamova kampaň zdůrazňuje, že získává rozhodující část svých příspěvků od drobných dárců, zatímco Romney spoléhá spíše na velké sponzory. Republikánský kandidát letos soustavně vybíral mnohem víc peněz než Obama. Situace se změnila v srpnu, kdy ho Obama těsně předčil - 114 milionů ku 112 milionům.

Vysoká částka vybraná v září je pro Obamu další dobrou zprávou po páteční statistice ukazující překvapivé snížení nezaměstnanosti. Kampaň doufá, že by to mohlo odvést pozornost od nevýrazného Obamova výkonu ve středeční debatě s Romneym.

Nicméně i dnešní průzkumy potvrzují, že debata Romneymu v očích voličů pomohla. Podle ankety organizace Rasmussen Reports, která shrnuje názory pravděpodobných voličů za poslední tři dny, vede Romney před Obamou na celostátní úrovni 49 ku 47 procentům. I když toto vedení je v rámci tříprocentní statistické chyby, podle autorů anketa ukazuje, že debata Romneymu pomohla. Průzkum totiž shrnuje odpovědi ze dvou dnů po debatě a ještě z jednoho dne před ní. To samé platí ještě ve větší míře o průběžném průzkumu agentury Gallup, který průměruje posledních sedm dní. Podle dnes zveřejněných výsledků vede Obama 49 ku 46 procentům, zatímco v pátek měl náskok ještě pěti procentních bodů.