Obamův nevlastní bratr propadl v keňských volbách

Malik Obama během předvolební kampaně

Malik Obama během předvolební kampaně Zdroj: profimedia.cz

Vítěz keňských voleb ještě není znám, ale přinejmenším jeden z poražených je už jistý. Kandidát na guvernéra Malik Obama, starší nevlastní bratr amerického prezidenta, ve svém okresu získal jen necelých 700 hlasů.

Volby v okrese Siaya na západě země vyhrál William Odhiambo Oduol se ziskem 56 procent hlasů. Obamu si z celkových 55 tisíc voličů vybralo jen 694.

Ve svém volebním programu politik sliboval boj s chudobou, posílení infrastruktury a tvorbu nových pracovních míst. Malik Obama se rozhodl kandidovat, protože se cítil být inspirován úspěchem svého bratra. „Sluší se, aby prvorozený také přinesl svůj díl, a já jsem to chtěl udělat zde v Keni, v Africe,“ vysvětlil.

Barack a Malik Obamovi mají stejného otce, který se narodil v keňském městě Kogelo. To se po vítězství amerického prezidenta ve volbách v roce 2008 stalo cílem davů turistů, jméno Baracka Obamy nese i jedna z místních základních škol.

Nejistota zatím panuje ohledně výsledku keňských prezidentských voleb. Vítězem se pravděpodobně stane současný vicepremiér Uhuru Kenyatta. Ten po sečtení výsledků 223 z 291 okrsků získal 49,5 procenta hlasů, jeho nejvážnější protikandidát a úřadující premiér Raila Odinga zatím obdržel 44,2 procenta. Aby se nekonalo druhé kolo, musel by jeden z kandidátů získat více než polovinu hlasů voličů.

Konečné výsledky voleb ale na sebe možná nechají čekat i týdny, protože oba tábory si stěžují na volební podvody. Po volbách v roce 2007 v Keni vypukly nepokoje, které si vyžádaly před 1200 životů. Nynější volby zatím probíhají poměrně klidně, píše agentura Reuters.