Obchodní dohoda mezi EU a Jižní Amerikou je v nedohlednu

Vlajka Evropské unie

Vlajka Evropské unie Zdroj: profimedia

Jednání Evropské unie a jihoamerického obchodního bloku Mercosur skončila po dvou týdnech bez jasného průlomu a bez oficiální nabídky. Další kolo rozhovorů se uskuteční od 19. února v Paraguayi.

Podle zdrojů agentury Reuters EU minulý týden naznačila, že by mohla více otevřít svůj trh hovězímu masu z jihoamerických zemí, konkrétně zvýšit dovoz na 99 tisíc tun ročně ze stávajících 70 tisíc tun. Není však úplně jasné, jak by tento objem byl rozdělen mezi dražší chlazené a levnější mražené maso. Vývoz hovězího masa je pro státy Mercosuru stěžejní otázkou, současně je ale také zdrojem obav unijních zemědělců, především z Irska a Francie.

V popředí zájmu EU je zase otevření jihoamerického trhu pro osobní automobily a jejich komponenty a pro mléčné výrobky, jakož i přístup evropských firem k veřejným tendrům a námořním službám. V neposlední řadě pak Evropská unie jedná o ochraně názvů potravin a nápojů jako šampaňské a parmská šunka, které lze podle EU použít pouze pro výrobky vyrobené v konkrétních oblastech.

Co se týče snížení cel, dohoda s Mercosurem by se mohla stát dosud nejlukrativnější obchodní smlouvou unie, úspory by mohly být třikrát větší než v případě dohod s Kanadou a Japonskem dohromady. "Obě strany mají jasnější představu, jak dohody dosáhnout, teď záleží na politických aspektech," uvedl zdroj agentury Reuters.