Obchodní dohodu uzavřeme do konce roku, slíbily EU s Japonskem

Japonský premiér Šinzó Abe, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk.

Japonský premiér Šinzó Abe, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk. Zdroj: ctk/ap

Nejpozději do konce letošního roku chtějí Evropská unie a Japonsko uzavřít ambiciózní dohodu zjednodušující podmínky vzájemného obchodu. Po jednání v Bruselu to oznámili předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a japonský premiér Šinzó Abe.

Vzhledem k slabému hospodářskému růstu je rychlá dohoda velmi důležitá, uvedl Juncker. Dohoda o zóně volného obchodu, o níž Brusel a Tokio začaly jednat již v březnu 2013, měla být původně hotová už na konci loňského roku. Příští kolo jednání je naplánované na září.

EU je pro Japonsko důležitým obchodním partnerem, asijská země do Evropy vyváží hlavně elektroniku a automobily. Důležité jsou obchodní vztahy i v opačném směru - po Číně je Japonsko na unijním seznamu asijských obchodních partnerů na druhém místě.

Dohoda o volném obchodu by oběma stranám měla přinést ekonomický růst, nová pracovní místa a zvýšit společný podíl na světovém hospodářství.