Obchodníci letos přijmou na léto víc brigádníků než loni

brigáda

brigáda Zdroj: Teichmann Libor/Sedmicka

Tuzemské obchodní řetězce i velké e-shopy letos přijmou na léto větší množství brigádníků než v loňském roce. Některé najmou v meziročním srovnání až o pětinu víc sezónní pracovní síly. Nejčastěji jde o doplňování zboží do regálů, pozice pokladních a místa v logistice či v zákaznickém servisu. Celkem tak obchodníci vytvoří v létě tisíce sezónních pracovních míst.

Zatímco v hlavním předvánočním období obchodníci najímají brigádníky kvůli prudkému nárůstu prodejů, v létě jde o zástupy za zaměstnance na dovolené. Brigády v prodeji a obchodu tvoří 10,5 procenta z celkového počtu sezónních míst, nejvíc jich je nabízeno v administrativě. Obvyklá odměna za hodinu brigádnické práce se letos pohybuje mezi 75 až 100 korun, vyplývá z údajů pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Albert na léto přijímá brigádníky zejména na pozice pokladních a prodavačů specialistů. „Vždy je dobré informovat se s předstihem přímo u vedoucího dané prodejny. Vzhledem k tomu, že můžeme nabídnout i kratší pracovní úvazky, je brigáda vhodná prakticky pro kohokoliv, i pro aktivní důchodce či rodiče na mateřských (rodičovských) dovolených,“ uvedla mluvčí řetězce Dagmar Krausová.

Distribuce letáků, asistenti prodeje i administrativní podpora

„Kaufland má zájem o brigádníky na všech prodejnách, v centrálních skladech Modletice u Prahy a v Olomouci. Dále hledáme zájemce o distribuci tištěných reklamních nosičů po cele republice,“ řekl mluvčí Michael Šperl.

V internetovém obchodu Alza.cz je o prázdninové brigády velký zájem, většina brigádnických pozic tak bývá obsazena již koncem května. „V letošním roce přijmeme o zhruba 20 procent více brigádníků než vloni. Brigádníkům v tomto období nabízíme zejména pozice v obchodu, logistice a zákaznickém servisu,“ uvedla mluvčí Šárka Jakoubková.

E-shop Mall.cz přijme na léto několik desítek brigádníků. „Menší část se uplatní na prodejnách po celé ČR, aby pomohli pokrýt dovolené našich zaměstnanců, tyto pozice jsou už ale vesměs obsazené. Větší posily budeme potřebovat z toho důvodu, že během prázdnin se budeme stěhovat do zbrusu nového distribučního centra v Jirnech,“ řekla mluvčí Michala Gregorová.

„Na období letních prázdnin plánujeme přijmout brigádníky do našich supermarketů a hypermarketů. Jedná se o stovky pracovních míst. Ve srovnání s loňským rokem je počet nabízených míst mírně vyšší,“ dodal Václav Koukolíček z řetězce Tesco.

V řetězci Globus se počty přijatých brigádníků odvíjí od konkrétních plánů dovolených kmenových zaměstnanců. „Nejčastěji pracují v jednotlivých odděleních přímo na prodejní ploše, kde doplňují zboží do regálů. Čím častěji u nás brigády absolvují, tím rychleji poznají fungování hypermarketu a mohou dostávat zodpovědnější práci spojenou se zajímavější úkoly,“ uvedla mluvčí Pavla Hobíková.

Graphical visualization of Czech Republic Unemployment Rate