Obchodníci: Regulace igelitek se promítne do cen pro zákazníka

mikrotenové sáčky

mikrotenové sáčky Zdroj: jarico.cz

Čeští obchodníci odmítají dohodu o omezení plastových sáčků a tašek, kterou posvětila Evropská komise. "Principiálně jsme proti regulaci," reagovala prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Jakákoli regulace se podle ní nakonec promítne do cen pro zákazníky.

Podle Novákové je daleko lepší variantou osvěta. „My jsme zásadně proti tomuto typu regulace, protože se domníváme, že to nevede k žádnému jinému výsledku než omezení běžné soutěže. Daleko účinnější, a ukazuje se to u tříděného odpadu, je dlouhodobá společná kampaň, která není doprovázená sankcemi a restrikcemi,“ řekla Nováková.

Unijní opatření se týká tašek s tloušťkou pod 50 mikronů, tedy tenčích igelitek, tvořící většinu spotřebovávaných igelitových tašek. Členské země budou mít na výběr dva způsoby, jak snížit jejich počty. První je povinný cíl snižování - 90 sáčků na jedno použití na osobu ročně k roku 2019 a jen 40 v roce 2025. Druhou variantou je zajištění, že za ně budou muset zákazníci v obchodech k roku 2019 platit. Lehké plastové tašky používané při nákupech potravin přispívají ke znečišťování přírody, neboť se rozkládají dlouhá léta.

Radši zvýšit cenu, než omezit množství

Pokud bude regulace schválena, preferují obchodníci ze zvažovaných možností zvýšení cen. „Tato varianta je administrativně nejjednodušší,“ dodala Nováková. Řetězce tak zvýšené náklady přenesou na zákazníka. V Česku již dnes všechny velké nákupní řetězce plastové tašky zpoplatňují.

Hypermarkety Globus vidí cestu, spíše než v evropské regulaci, ve vzdělávání a upozorňování na tuto problematiku. „Proto se i my našimi aktivitami snažíme zvýšit povědomí zákazníků o ekologičtějším chování, třídění a recyklaci odpadu. Už nyní je patrný stoupající počet zákazníků, kteří si nosí vlastní nákupní tašku a nabídku igelitových tašek nevyužívají,“ uvedla mluvčí řetězce Pavla Hobíková.

Globus kromě jednorázových odnosných tašek za jednu korunu nabízí několik tašek pro opakované použití. Silnějších plastových tašek za pět korun na několik použití, které jsou stoprocentně rozložitelné, měsíčně prodá kolem 115 tisíc kusů a poptávka po nich roste. O papírové tašky, za stejnou cenu, zákazníci příliš zájem nemají, prodává se jich kolem 10 tisíc za měsíc.

Igelitky pomohly