Obklíčení ukrajinští vojáci mohou odejít, souhlasí rebelové

Ukrajinští vojáci na východě Ukrajiny

Ukrajinští vojáci na východě Ukrajiny Zdroj: CTK

Předák proruských separatistů Alexandr Zacharčenko souhlasí s vytvořením humanitárního koridoru pro evakuaci obklíčených ukrajinských vojáků z východní Ukrajiny. Své rozhodnutí učinil poté, co ruský prezident Vladimir Putin v noci na dnešek vyzval rebely, aby umožnili ukrajinským vládním jednotkám bezpečné stažení z bitevního pole.

„Putinova výzva či pokyn teroristům vytvořit koridory pro stažení ukrajinských vojáků svědčí jen o jednom: tyto lidi (povstalce) řídí a kontrolují přímo z Kremlu,“ zareagovala podle agentury Unian v dnešním prohlášení ukrajinská bezpečnostní rada, tedy armádní velení.

K vlastnímu návrhu na evakuaci svých obklíčených vojáků se Kyjev dosud nevyjádřil. Podle agentury Reuters není jasné, zda nabídky využije, ale první reakce byla zjevně negativní.

Rebelům pomáhají ruští vojáci
Na Ukrajině jsou ruští bojovníci, v žádném případě však nejde o vyslané vojáky. Na jednání Rady bezpečnosti OSN to připustil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. Kyjev podle něj vede válku proti vlastním obyvatelům. Generální tajemník Pan Ki-min prohlásil, že s obavami sleduje rozšiřování konfliktu na jih Doněcké oblasti.

„Jsme připraveni vytvořit humanitární koridor,“ řekl ruské zpravodajské stanici Rossija 24 Zacharčenko, který je premiérem nikým neuznané Doněcké lidové republiky. Dodal, že ukrajinští vojáci musí na místě zanechat obrněná vozidla a munici.

Putin se v noci obrátil na povstalce s výzvou, aby předešli zbytečnému krveprolití a nechali ukrajinské vojáky „jít ke svým rodinám“. Šéf Kremlu také řekl, že proruské milice poskytnou nezbytnou lékařskou péči všem raněným a že Rusko bude nadále pokračovat s humanitární pomocí určenou východní Ukrajině. Před týdnem Moskva do oblasti vyslala bez svolení Kyjeva a bez doprovodu Mezinárodního výboru Červeného kříže humanitární konvoj, další chce vyslat co nejdříve.

Rebelové obklíčili ukrajinské vládní síly v Ilovajsku

Ukrajinské vládní síly se v posledních dnech dostaly do obklíčení v Ilovajsku, který leží jihovýchodně od Doněcka. Kyjev tvrdí, že navzdory přesile separatistů zůstává Ilovajsk pod kontrolou ukrajinské armády. Tamní jednotky ale podle ukrajinských médií hlásí, že jim dochází munice, voda a potraviny. Velitel dobrovolnického provládního praporu Donbas Semen Semenčenko podle agentury Unian prohlásil, že rebelové ignorovali Putinův pokyn a ukrajinští vojáci, snažící se vyjít z obklíčení, upadli do léčky.

Povstalci, podporovaní ruskými jednotkami, podle armádního analytika Dmytra Tymčuka pokračují v ofenzívě, jejímž cílem se jeví vytvořit na souši spojení s Krymem. Podle listu Ukrajinska pravda jsou prý ruské tanky - údajně 60 strojů s čerstvě natřenými povstaleckými znaky - už jen 20 kilometrů od Mariupolu. Ukrajinské jednotky ustupují, protože prý mají pouze lehké protitankové zbraně.