OBRAZEM: Sever Itálie zasáhlo po deseti dnech další zemětřesení

zemětřesení, Itálie

zemětřesení, Itálie Zdroj: ctk

Po deseti dnech zasáhlo severní Itálii další zemětřesení, tentokrát o síle 5,8 stupně. Vyžádalo si nejméně deset obětí.
Mnoho osob utrpělo zranění, řada jich uvízla v troskách budov. Zemětřesení způsobilo materiální škody, v některých oblastech narušilo dopravu.
Sever Itálie už postihly podobně silné otřesy před deseti dny, kdy zahynulo sedm lidí a tisíce jich byly evakuovány.
V Mirandole, kde bylo vážně poškozeno několik kostelů včetně místní katedrály, zavalily podle zpravodajské televize Rai News24 trosky skladu čtyři dělníky. Na místě zasahují záchranáři.
Otřesy, jejichž epicentrum bylo severovýchodně od Modeny, dnes kolem 9:00 SELČ pocítili obyvatelé Milána, Boloně, Florencie, Pisy a Benátek, kde byly preventivně evakuovány vládní budovy, školy a obchody.
7
Fotogalerie
Nejméně deset mrtvých si dnes vyžádalo zemětřesení o síle 5,8 stupně v severní Itálii. Mnoho osob utrpělo zranění, řada jich uvízla v troskách budov. Zemětřesení způsobilo materiální škody, v některých oblastech narušilo dopravu. Sever Itálie už postihly podobně silné otřesy před deseti dny, kdy zahynulo sedm lidí a tisíce jich byly evakuovány.

Otřesy, jejichž epicentrum bylo severovýchodně od Modeny, dnes kolem 9:00 SELČ pocítili obyvatelé Milána, Boloně, Florencie, Pisy a Benátek, kde byly preventivně evakuovány vládní budovy, školy a obchody. Řada lidí opustila v panice své domovy a vyběhla do ulic.

„Jsou tu oběti. Situace je velmi vážná. Někteří lidé uvízli pod troskami,“ řekl italské televizi SkyTG24 Alberto Silvestri, starosta obce San Felice. Podle policejních zdrojů se tam zřítila továrna, v jejích troskách zahynuli tři lidé.

V blízké Mirandole, kde bylo vážně poškozeno několik kostelů včetně místní katedrály, zavalily podle zpravodajské televize Rai News24 trosky skladu čtyři dělníky. Na místě zasahují záchranáři. I tam jsou hlášeni dva mrtví. Jednu oběť si katastrofa vyžádala ve Finale.

V centru Boloni a jejím okolí byla přerušena hromadná doprava. Vlaky přestaly z tohoto města jezdit směrem do Milána, Verony a Modeny. V Benátkách spadla u nádraží socha, která je těsně minula jednu kolemjdoucí.

V noci na 20. května zasáhlo stejnou oblast zemětřesení o síle 5,9 až šesti stupňů. Sedm lidí přišlo o život, pět desítek osob utrpělo zranění a přes 7000 jich muselo vyhledat nouzové přístřeší v 89 stanových táborech zřízených ve sportovních, hotelových a školních areálech. Značné škody byly zaznamenány zejména na starých budovách a objektech historického významu. Nové otřesy je ještě více poškodily.

Region zasáhla v posledních dnech ještě série menších následných otřesů.

Zatím poslední velké zemětřesení Itálii postihlo v roce 2009, kdy při otřesech o síle 6,3 stupně Richterovy škály ve městě Aquila severovýchodně od Říma zahynulo téměř 300 lidí.