OBRAZEM: Začalo vyklízení nelegální židovské osady Amona

vystěhování z Amony, Izrael

vystěhování z Amony, Izrael Zdroj: Reuters

vystěhování z Amony, Izrael
vystěhování z Amony, Izrael
vystěhování z Amony, Izrael
vystěhování z Amony, Izrael
vystěhování z Amony, Izrael
14
Fotogalerie

Izraelská policie zahájila evakuaci židovské osady Amona na palestinském Západním břehu Jordánu. Osadu, ve které žije asi 300 lidí, se odpůrci evakuace snažili bránit. Při střetech bylo lehce zraněno 16 policistů.

Nejvyšší soud v roce 2014 nařídil demolici, protože osada byla postavena nelegálně, na soukromých palestinských pozemcích. Jako konečné datum pro vyklizení stanovil 8. únor.

Osadníci a jejich příznivci zapálili pneumatiky a na příjezdové cesty naházeli kameny. Protestující házeli kamení na policisty, kteří přišli neozbrojení. Odpůrci evakuace už dříve oznámili, že hodlají protestovat. Někteří z obyvatel se uzamkli v domech, jiní se připoutali k těžkým předmětům, další nalili olej na silnici, po které postupuje policie. Několik rodin s malými dětmi odešlo dobrovolně ještě před zahájením evakuace.

Podle policejního mluvčího Mickyho Rosenfelda asi 3000 policistů postupuje opatrně a pomalu, nehodlají však dopustit, aby toho odpůrci evakuace zneužili. Rosenfeld řekl, že u osady se dnes pohybovalo asi 1500 aktivistů.

Amona patří k největším ze zhruba sta osad, které jsou nelegální i z pohledu izraelského práva. Podle mezinárodních zákonů jsou ale nelegální všechny, protože jsou postavené na okupovaném území.