Obří blackout: bez elektřiny se ocitla polovina Indie

Indie, elektrárna - ilustrační foto

Indie, elektrárna - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Indii dnes postihl druhý mohutný výpadek elektřiny v tomto týdnu, který zanechal bez proudu přes 670 milionů lidí, tedy asi polovinu obyvatel země. Téměř současně selhala severní, východní a severovýchodní rozvodná síť a způsobily tak zdaleka největší světový výpadek proudu. Do odpolední dopravní špičky byly dodávky obnoveny jen asi ze 40 procent. Zdaleka se to netýkalo celého hlavního města Dillí, kde byly ulice plné lidí, kteří nemohli jet metrem a snažili se v horku dostat domů.

Odborníci vinu za výpadky svalují na extrémně horké léto. Teploty se pohybují kolem 35 stupňů Celsia a vysoká je i vlhkost, což lidi nutí mít nepřetržitě zapnuté větráky či klimatizaci. Nový výpadek se podle agentury AFP týká kromě Dillí 19 indických států, z celkových 28, jejichž celková populace daleko přesahuje počet obyvatel Evropské unie.

„Indickým úřadům se do pondělního večera podařilo obnovit provoz severní sítě, ale dnes kolem 13:05 místního času síť znovu selhala,“ oznámil Šailendra Dubej, představitel energetických závodů nejlidnatějšího indického státu Uttarpradéš.

Stejně jako v pondělí i dnes přestaly v Dillí a dalších městech fungovat semafory, což ochromilo dopravu. Druhým dnem se zastavilo i dillíské metro, které denně přepraví 1,8 milionu cestujících, a asi 400 vlakových spojů.

IndieIndie | profimedia.czVýpadek elektřiny zablokoval i dopravu. Pasažéři v Dillí marně čekají na vlak.

Přerušení dodávek elektřiny rovněž uvěznilo pod zemí stovky horníků v uhelném dole na východě země, v Kalkatě zhasla světla i ve velkých nemocnicích.

Indický ministr energetiky Sušílkumár Šinde prohlásil, že důvodem problémů je fakt, že řada států překračuje povolený odběr elektřiny z rozvodných sítí.

Nefungující semafory způsobily v Dillí dopravní chaos.Nefungující semafory způsobily v Dillí dopravní chaos. | CTKNefungující semafory způsobily v Dillí dopravní chaos.

Dnešní výpadek je rozsáhlejší než pondělní, který se týkal „pouze“ indického severu, kde postihl kromě Dillí ještě sedm států. Jejich obyvatelé byli bez elektřiny od časných ranních hodin po většinu dne.

Čtěte také:

Zlato oslabilo, analytici sledují indické počasí

Vývoz koření z Indie dosáhl nového rekordu

Miloslav Stašek: Zpomalení Indie

Při obnově provozu pomáhaly v pondělí severu i dodávky z východní a severovýchodní rozvodné sítě, což údajně vedlo k jejich následnému zhroucení. „Je to nejvážnější energetická krize ve východním regionu. Zajišťovali jsme dodávky pro severní síť, a to vedlo ke kolapsu naší sítě,“ prohlásil ministr energetiky Západního Bengálska, jehož metropolí je Kalkata.

Indie, elektrárna - ilustrační fotoIndie, elektrárna - ilustrační foto | profimedia.cz

Výpadky proudu z tohoto týdne jsou v Indii největší za více než deset let. Přerušení dodávek menšího rozsahu však v Indii nastávají takřka denně, což vyvolává opakované pouliční protesty. Agentura Reuters uvádí, že energetický deficit dosahuje v Indii ve špičce 12 procent. Letos situaci zhoršil slabý monzun, který způsobil sucho a donutil rolníky více čerpat vodu ze studní.

Experti upozorňují na to, že Indie potřebuje výrobu elektřiny razantně zvýšit. Mimo jiné proto, že stamiliony Indů stále ještě nejsou na státní síť napojeny.

To paradoxně zmírnilo dopady výpadků, stejně jako fakt, že Indové jsou na časté selhání elektrické rozvodné sítě zvyklí. Velké továrny, nemocnice i letiště také mají z těchto důvodů běžně záložní generátory.