OBSE zakázala jakýkoli pohyb zbraní odsunutých z donbaské fronty

Separatisté útočí na vládní vojska

Separatisté útočí na vládní vojska Zdroj: ctk/ap

Jakékoli pohyby těžké bojové techniky odsunuté z fronty na východě Ukrajiny budou během příštích čtyř měsíců považovány za porušení minských mírových dohod. Oznámila to v Doněcku s odvoláním na slova zástupce šéfa evropské pozorovatelské mise Alexandera Huga povstalecká agentura DAN. Odsun těžké bojové techniky v těchto dnech dokončují obě znepřátelené strany, hotovo má být během zhruba tří týdnů.

„Technika nesmí být vyvezena z míst týlového uskladnění v příštích čtyřech měsících. Jakýkoli její pohyb bude považován za porušení mírových dohod,“ řekl Hug v Doněcku. Na odsun a skladování těžké techniky budou nadále dohlížet kontroloři Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). „Žádné výjimky nebudou,“ upozornil Hug.

Dohoda o stažení těžkých zbraní z donbaské fronty se od února letošního roku rodila těžko, ještě obtížnější je ale její realizace. Podle platného scénáře, upřesněného v září, mají být v první etapě staženy tanky, což už se podle ukrajinského i povstaleckého tisku stalo. Do zhruba poloviny listopadu by mělo být úplně odsunuto dělostřelectvo, granátomety a minomety.

Podle Huga nebude považováno za porušení mírových dohod, pokud se odsunutá technika v místech uskladnění bude opravovat. Jakýkoli převoz, byť do armádních opraváren, musí ale podléhat předběžnému schválení OBSE.