Od telefonů k autům. Xiaomi postaví v Pekingu továrnu na elektromobily

Zdroj: Reuters

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi Corp. postaví pro svoji divizi elektrických aut v Pekingu továrnu s kapacitou výroby 300 tisíc elektromobilů ročně. Uvedlo to dnes vedení hlavního města Číny.

Závod bude postaven ve dvou fázích. Xiaomi také v pekingské zóně hospodářského a technologického rozvoje vybuduje centrálu automobilové divize a kanceláře pro prodej a výzkum, uvedla na svém účtu na WeChat vládou podporová agentura pro ekonomický rozvoj Beijing E-Town. Podle té by masová výroba v závodě měla začít v roce 2024, což je v souladu s cílem, jaký si automobilka stanovila.

Letos v březnu Xiaomi oznámila, že do deseti let plánuje do výroby elektromobilů investovat deset miliard dolarů (226,7 miliardy Kč). V srpnu pak oficiálně zaregistrovala svoji divizi pro výrobu elektromobilů, která nese název Xiaomi EV.

 

Video: Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Firma otevřela tisíce obchodů, aby podpořila růst prodeje chytrých telefonů na domácím trhu. Tyto obchody hodlá nakonec využít také jako prodejní místa pro prodej elektrických vozů, napsala agentura Reuters.

Tržby Xiaomi se ve třetím čtvrtletí zvýšily zhruba o osm procent na 78,06 miliardy jüanů (276,8 miliardy Kč). Mírně tak zaostaly za očekáváním, neboť Xiaomi čelí na domácím trhu zostřující se konkurenci domácích rivalů Oppo a Vivo. Podle výzkumné společnosti IDC byla Xiaomi za červenec až září třetím největším prodejcem chytrých telefonů na světě za firmami Samsung a Apple.