Odchod Merkelové by byl pro trhy horší než brexit, tvrdí UBS

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk/ap

Pokud by německá kancléřka Angela Mertlová odstoupila z úřadu, byla to pro finanční trhy větší rána než odchod Velké Británie z Evropské unie. K tomu závěru dospěla, před zahájením bruselského summitu prezidentů a premiérů členských států osmadvacítky, švýcarská banka UBS.

Její varování přichází v době, kdy svět se znepokojením sleduje akciové výprodeje na mezinárodních parketech, dramatický propad cenných papírů bank, setrvalý pokles cen ropy, burzovní otřesy v Číně a růstové potíže Ameriky, připomíná německý Handelsblatt.

Merkelová, stejně jako šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, jsou považováni za garanty stability eurozóny a Evropy vůbec. Z tohoto důvodu je jejich setrvání ve funkcích obzvláště důležité

Do toho přichází nejistota v podobě setrvání Spojeného království ve Společenství a stále větší nespokojenost s počínáním Angely Merkelové, které vytýkají někteří politici přílišnou vstřícnost vůči uprchlíkům a označují ji za příčinou současné imigrační krize.

„Merkelová, stejně jako šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, jsou považováni za garanty stability eurozóny a Evropy vůbec. Z tohoto důvodu je jejich setrvání ve funkcích obzvláště důležité,“ uvedla ve svém vystoupení pro zákazníky UBS profesorka Noreena Hertzová z University College London.

Půl na půl

Připomněla, že se změnil i pohled na případný Brexit. „V bankách panovalo dlouhou dobu přesvědčení, že jde o teoretickou hrozbu. Momentální pravděpodobnost, že se to stane, je už půl na půl,“ dodala.

Bill O`Neill, který vede investiční aktivity UBS v Británii, je o něco větším optimistou. Brexitu dává jen 30procentní šanci. Také on si myslí, že ještě zhoubnější dopad by měl politický konec Merkelové.

Analytici ale připomínají, že experti v londýnské Citi žijí ve vlastní profesní bublině. Jejich názory mohou být zajímavé, ale nemusí mít obecnou výpovědní hodnotu. „Londýn není reprezentativní vzorek pro celou Velkou Británii, v jejímž zbytku žije většina voličů,“ upozorňují v narážce na předpovědi ohledně setrvání ostrovní mocnosti v unii.