Odpálení rakety KLDR odsoudila Rada bezpečnosti, zavede „významná opatření“

odpálení severokorejské rakety v jihokorejské televizi

odpálení severokorejské rakety v jihokorejské televizi Zdroj: ctk/AP

Rada bezpečnosti OSN dnes tvrdě odsoudila nejnovější odpálení severokorejské rakety dlouhého doletu a slíbila, že zavede "významná opatření" v reakci na porušování svých rezolucí Pchjongjangem.

Severní Korea dnes navzdory mezinárodní kritice vypustila raketu dlouhého doletu se satelitem. Podle Pchjongjangu jde o satelit pro pozorování Země, Západ a další země to ale považují za zastírací manévr pro test zakázané raketové technologie, s níž by mohla Severní Korea ohrozit například Spojené státy.

Dnešní krok izolovaného komunistického režimu okamžitě odsoudily USA, Japonsko a Jižní Korea a následně i další státy včetně České republiky. Washington, Tokio a Soul také ihned požádaly o svolání mimořádného zasedání RB OSN, která balistické raketové technologie s dlouhým doletem Severní Koreji již dříve zakázala.

„Členové Rady bezpečnosti toto vypuštění tvrdě odsoudili,“ řekl podle agentury Reuters v závěru mimořádné schůzky venezuelský velvyslanec při OSN Rafael Darío Ramírez Carreňo, který radě tento měsíc předsedá. Vypuštění rakety je podle něj „vážným porušením“ rezolucí RB OSN.

Patnáctičlenná rada v dnešním jednomyslně schváleném prohlášení zdůraznila, že použití technologie balistických střel je v rozporu se čtyřmi rezolucemi RB OSN z roku 2006. Velvyslankyně USA při OSN Samantha Powerová po mimořádném zasedání rady uvedla, že Spojené státy zajistí, aby RB OSN vyvodila pro Pchjongjang „vážné důsledky“.

Čtvrtý jaderný test

Severní Korea již minulý měsíc rovněž v rozporu rezolucemi OSN provedla svůj čtvrtý jaderný test. Prohlašovala přitom, že poprvé vyzkoušela silnější vodíkovou bombu, experti ale toto tvrzení zpochybnili. RB tehdy pohrozila přitvrzením sankcí proti Pchjongjangu.

Kritiku mezinárodního společenství vyvolal i dnešní krok KLDR. Francie, Británie a Německo již během dne vyzvaly k rychlé a důrazné reakci mezinárodního společenství. Moskva uvedla, že dnešní krok KLDR velmi poškozuje bezpečnost v oblasti.

Vypuštění rakety důrazně odsoudila také Česká republika. Ministerstvo zahraničí jej v prohlášení na internetu označilo za vysoce nezodpovědný a politováníhodný čin, který vážně ohrožuje stabilitu a mír v oblasti i mimo ni, a vyzvalo KLDR k okamžitému dodržování všech mezinárodních závazků.