KLDR vypustila raketu dlouhého doletu, mimořádně zasedne Rada bezpečnosti

Start severokorejské rakety dlouhého doletu v jihokorejské televizi

Start severokorejské rakety dlouhého doletu v jihokorejské televizi Zdroj: ctk/AP

Satelitní snímek raketového startovacího komplexu v KLDR
Start severokorejské rakety dlouhého doletu v jihokorejské televizi
Severokorejský diktátor Kim Čong-un v japonské televizi
3
Fotogalerie
Severní Korea navzdory mezinárodní kritice vypustila raketu dlouhého doletu a sdělila, že jich bude v budoucnu více. Podle Pchjongjangu bylo dopředu oznámené vypuštění rakety se satelitem pro pozorování Země "naprostým úspěchem". Západ tento krok považuje za zastírací manévr pro test raketové technologie, s níž by mohla Severní Korea ohrozit například Spojené státy. Balistické raketové technologie s dlouhým doletem má KLDR od OSN zakázány.

Soul a Washington podle agentury AP krátce po vypuštění rakety sdělily, že v reakci na sílící vojenskou hrozbu ze strany KLDR zahájí jednání o rozmístění amerického systému protiraketové obrany v Jižní Koreji. Spojené státy chtějí umístit v Jižní Koreji moderní mobilní protiraketový systém THAAD (Terminal High Altitude Area Defence). Tento obranný systém ničí nepřátelské rakety v poslední fázi jejich letu, jen asi minutu před zasažením předpokládaného cíle.

Raketa byla podle japonské televize NHK vypuštěna kolem 1:30 SEČ. Její dráha směřovala podle plánu jižním směrem, nad jihojaponské souostroví Rjúkjú. Japonský premiér Šinzó Abe označil krok Pchjongjangu za „absolutně nepřijatelný“, jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje řekla, že jde o „neodpustitelnou provokaci“.

Diplomaté z OSN sdělili, že Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea požádaly po zprávě o vypuštění rakety o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti. Zasedání se má uskutečnit ještě dnes v 18:00 SEČ v ústředí OSN, řekli nejmenovaní diplomaté agentuře Reuters.

Ministr zahraničí USA John Kerry řekl, že Spojené státy budou s Radou bezpečnosti spolupracovat na opatřeních, která by KLDR přiměla se z vypuštění zakázané rakety zodpovídat. Úřad generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna označil krok KLDR za „hluboce odsouzeníhodný“ a vyzval Pchjonghang, aby „své provokativní akce zastavil“.

Televize NHK uvedla, že první odpadající část rakety spadla do Žlutého moře, asi 150 kilometrů od západního pobřeží Korejského poloostrova, další asi 250 kilometrů západně od korejského pobřeží a poslední 200 kilometrů jižně od Japonska do Tichého oceánu. Japonská vláda sdělila, že nic z odpadu po raketě na japonské území nespadlo.

Strategické velení amerických ozbrojených sil potvrdilo, že raketa vstoupila do kosmu a jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že raketa vypustila na oběžnou dráhu satelit. Některé dřívější zprávy naznačovaly, že plán vypuštění satelitu izolované komunistické zemi nevyšel.

Více satelitů

KLDR v minulých dnech upozornila OSN, že mezi 7. a 24. únorem vyšle na oběžnou dráhu satelit pro pozorování Země. Severokorejská televize dnes uvedla, že satelit vypuštěný na rozkaz vůdce Kima Čong-una obíhá Zemi po 94 minutách a že v budoucnu bude mít KLDR v kosmu více satelitů.

Americká bezpečnostní poradkyně Susan Riceová označila severokorejský program raket a jaderných zbraní za hrozbu pro americké zájmy a bezpečnost některých nejbližších spojenců USA a za „flagrantní porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN“. Prohlásila, že Washington učiní všechny nezbytné kroky na svou obranu, a vyzvala mezinárodní společenství, aby Pchjongjangu ukázalo, že jeho „nezodpovědné kroky musí mít závažné důsledky“.

Na vypuštění rakety reagovali i republikánští kandidáti na prezidenta, k nimž se zpráva donesla ve chvíli, kdy zahájili svou zatím poslední televizní debatu. Někteří z nich vyzvali k posílení protiraketové obrany USA; Jeb Bush řekl, že by použil proti KLDR preventivní úder, pokud by to bylo v zájmu zachování bezpečnosti USA nezbytné.

Vodíková bomba?

Komentář státní čínské tiskové agentury Nová Čína naopak vyzýval ke klidu a ke krokům, které by zabránily dalšímu zhoršení situace. Peking je hlavním spojencem Pchjongjangu, má ale výtky vůči jeho jadernému programu. KLDR počátkem ledna oznámila, že provedla úspěšnou zkoušku miniaturizované vodíkové bomby. Odborníci se shodují, že Pchjongjang skutečně provedl čtvrtý jaderný test, pochybují ale, že šlo o vodíkovou pumu.

KLDR naposledy vypustila raketu dlouhého doletu v prosinci 2012, kdy raketa Unha-3 vynesla ze základny Sohe na severozápadě země na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií.

Rakety KDLR by prý dokázaly zasáhnout i Aljašku
Přesné údaje o počtech raket, kterými disponuje Severní Korea, nejsou oficiálně k dispozici. Podle posledních odhadů z roku 2015 vlastní Korejská lidová armáda (KLA) přes 1000 raket různého typu. Střely a výrobní technologie také prodává, nejvíce do Íránu. Rezoluce OSN jí zakazuje odpalovat balistické střely. Dnes Severní Korea navzdory mezinárodní kritice vypustila dopředu hlášenou raketu.
Fakta o balistických raketách KLDR:

- Balistická střela je strategická raketa schopná dopravit s vysokou přesností na různou vzdálenost bojovou hlavici, vybavenou konvenční výbušninou nebo častěji jadernou nebo termonukleární náloží.

- Tyto rakety se podle délky doletu dělí na balistické střely krátkého, středního a dlouhého doletu. Nejobávanější jsou ty poslední; například raketa Tepodong-2 s doletem přes 6000 kilometrů by mohla ohrozit americkou Aljašku.

- KLDR projektuje své balistické střely, aby mohly nést konvenční, chemické a případně jaderné nálože. Podle analytiků pracuje na vývoji jaderné nálože dostatečně malých rozměrů, aby ji mohla nést raketa.

- Vývoj raket v KLDR začal v 70. letech 20. století, kdy sem byly dodávány sovětské rakety R-300 Elbrus (SS-1 či Scud-B) o doletu 300 kilometrů. Na základě toho se korejští inženýři pustili do vývoje vlastních raket a na severovýchodním pobřeží země vybudovali raketovou střelnici Musudan.
Přehled raket ve výzbroji KLDR
Rakety krátkého doletu:

- KLDR má stovky těchto raket s doletem 150 kilometrů či méně. Ohledně zákazu testování těchto raket neexistují žádné mezinárodní dohody.

Rakety typu Scud:

- Hwasong-5 (Scud-B) je původně sovětská raketa s doletem 330 kilometrů. Poprvé testována v roce 1984.

- Hwasong-6 (Scud-C) je původně sovětská raketa s doletem 500 kilometrů. Ve výzbroji KLA od roku 1986. KLDR stále zdokonaluje tyto rakety, aby mohly nést těžší nálože.

Rakety středního doletu:

- Rodong-1 (Scud-ER) je zkonstruovaná podle sovětské rakety Scud-ER; byla vyvinuta v roce 1991 a úspěšně vyzkoušena koncem května 1993. Dolet je 1000 až 1500 kilometrů, raketou lze ohrožovat Jižní Koreu, Indii a Japonsko.

- Rodong-2 - Balistická střela, schopná zasáhnout cíle ve vzdálenosti 1500 až 2000 kilometrů.

- Tepodong-1 - Vícestupňová balistická raketa středního doletu byla vyvinuta v roce 1995, má dolet 2000 až 2300 kilometrů. Poprvé vypálena 31. srpna 1998 přes Japonsko.

- IRBM - Balistická raketa středního doletu, má dolet asi 3000 kilometrů. Může ohrožovat vojenské základny na ostrově Guam.

Rakety mezikontinentální:

- Tepodong-2 je obávaná mezikontinentální raketa dlouhého doletu. Vývoj byl zahájen na konci devadesátých let údajně za pomoci čínské raketové technologie.

- Raketa na tuhá paliva má dolet 3500 až 4500 kilometrů, který může být v závislosti na použitých motorech rozšířen na 6700 kilometrů, maximálně až 10.000 kilometrů.

Při prvním testu v červenci 2006 letěla asi 40 sekund, a potom vybuchla. Další verze testovaná v dubnu 2009 letěla asi 3000 kilometrů, než spadla do moře.
Výběr severokorejských testů balistických raket
31. srpna 1998 - Upravená balistická raketa středního doletu typu Tepodong-1 proletěla japonským vzdušným prostorem a poté se zřítila do Tichého oceánu asi 1600 kilometrů od severokorejské odpalovací rampy na mysu Musudan; Pchjongjang tvrdil, že raketa vynesla na oběžnou dráhu družici Kwangmjongsong-1, důkazy pro to ale neexistují.

Říjen 2003 - KLDR provedla nad Japonským mořem několik zkoušek balistických raket s krátkým doletem.

5. července 2006 - Severní Korea zkušebně odpálila několik raket včetně obávané mezikontinentální střely Tepodong-2. Ta ale krátce po startu explodovala.

8. října 2008 - Během vojenského cvičení odpálila Severní Korea dvě rakety středního doletu do Žlutého moře.

5. dubna 2009 - KLDR údajně odpálila raketu, která podle severokorejské tiskové agentury KCNA vynesla na oběžnou dráhu komunikační družici Kwangmjongsong-2. Podle dobře informovaných zdrojů šlo o test třístupňové rakety dlouhého doletu Tepodong-2. Její poslední část skončila v Tichém oceánu asi 3200 kilometrů od odpalovací rampy Tonghe.

25. května 2009 - Druhý severokorejský podzemní jaderný test; Pchjongjang následně odpálil šest raket krátkého doletu.

Červenec 2009 - KLDR testovala dalších 11 raket převážně krátkého doletu.

12. října 2009 - Test pěti raket krátkého doletu typu země-země.

Červen 2011 - Zkušební odpal střely krátkého doletu země-vzduch.

19. prosince 2011 - Další zkoušku rakety krátkého doletu provedla KLDR v den, kdy oznámila úmrtí vůdce Kim Čong-ila.

13. dubna 2012 - KLDR vypustila u příležitosti oslav stého výročí narození bývalého severokorejského vůdce Kim Ir-sena balistickou raketu Unha-3 z nové odpalovací rampy poblíž čínské hranice. Několik minut po startu ale raketa explodovala, rozpadla se a zřítila do moře.

12. prosince 2012 - Severní Korea odpálila před 10:00 místního času (02:00 SEČ) raketu dlouhého doletu. KLDR zhruba o dvě hodiny později start oficiálně potvrdila prostřednictvím tiskové agentury KCNA. Podle ní byl start úspěšný a raketa vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici, jak bylo plánováno.

15. března 2013 - Severokorejská armáda odpálila několik raket krátkého doletu do Japonského moře.

18. - 20. května 2013 - Severní Korea vypálila tři dny po sobě ze svého východního pobřeží rakety krátkého doletu. Střely vždy dopadly do Japonského moře. Celkem vystřelila šest raket typu KN-02.

27. února 2014 - KLDR odpálila čtyři rakety krátkého doletu. Podle agentury Jonhap byly střely vyslány v 17:42 místního času (9:42 SEČ) z východního pobřeží KLDR a směřovaly nad moře.

9. května 2015 - Severní Korea oznámila, že provedla test nové balistické rakety určené pro ponorky. O pár dní později uvedli američtí zbrojní experti, že šlo o nejspíše podvod, raketa podle nich nebyla vyslána z ponorky, ale z obdoby odpalovací plošiny. Fotografie pak prý byly počítačově upraveny tak, aby zveličily vojenskou moc diktátorského režimu.

7. února 2016 - KLDR vypustila dopředu hlášenou raketu dlouhého doletu. Podle Pchjongjangu nese satelit pro pozorování Země; Západ to ale považuje za zastírací manévr pro test raketové technologie, s níž by mohla Severní Korea ohrozit například Spojené státy.