Odpůrci reforem v řecké vládě končí, Tsipras měnil hlavně náměstky

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Řeckou vládu podle očekávání opouštějí odpůrci úsporných reforem dohodnutých s mezinárodními věřiteli, kteří tím podmínili další balík finanční pomoci předlužené zemi. Vyplývá to ze seznamu členů nového kabinetu, který představil úřad řecké vlády. Premiér Alexis Tsipras provedl celkem deset změn zejména na pozicích náměstků ministrů v pozici právoplatných členů vládního týmu.

Končí především dosavadní ministr životního prostředí a energetiky a vůdce levého křídla strany Syriza Panajotis Lafazanis, který podobně jako tři desítky jeho spolustraníků hlasoval ve čtvrtek v parlamentu proti prvnímu balíku slíbených reforem zejména v oblasti daní. Nahradí ho dosavadní šéf resortu práce Panos Skurletis.

Na svém místě zůstává naopak například ministr financí Euklidis Tsakalotos, který nahradil svého předchůdce a člena tábora odpůrců reforem Janise Varufakise už počátkem měsíce. Náměstkyni Nadiu Valavaniovou, která kvůli odporu k změnám odstoupila dobrovolně již dříve v tomto týdnu, nahrazuje Tryfon Alexiadis.

Koaliční partneři ze strany Nezávislí Řekové, kteří ve čtvrtečním hlasování podrželi Tsiprase, dostali za odměnu více míst mezi náměstky. Ministr obrany Panos Kammenos byl potvrzen ve své funkci.

Podle deníku Kathimerini se složení přísahy kabinetu zatím odkládá kvůli kritické situaci v zemi vyvolané více než pěti desítkami požárů, které zuří zejména v centrální a jižní části země.

Řecko poválečné