Řecko zvýší DPH už od pondělí, zdraží potraviny i jízdné

Řekové stojí ve frontě na bankomat

Řekové stojí ve frontě na bankomat Zdroj: ctk/AP

Řecko začne se změnami sazeb daně z přidané hodnoty od pondělí. Agentura ANSA dnes s odvoláním na výnos ministerstva financí uvedla, že od pondělí bude zboží a služby, u kterých se nyní uplatňuje sazba 13 procent, přesunuto do vyšší sazby 23 procent. To se dotkne třeba balených potravin, restaurací a kaváren a jízdného na veřejnou dopravu. Další změny mají přijít v říjnu.

Vyšší sazba DPH pro hotely má začít platit od 1. října, kdy budou zrušeny také daňové slevy pro oblíbené řecké turistické ostrovy. U hotelů se nově sazba daně zvýší z 6,5 procenta na 13 procent.

Zvýšení sazby DPH je součástí prvního balíku úsporných reforem, které výměnou za finanční pomoc žádá eurozóna a kterou schválil řecký parlament v noci na čtvrtek. Atény si schválením reforem otevřely cestu k dojednání záchranného programu ve výši až 86 miliard eur. První z řady reforem se kromě DPH týkají penzí a řízení řeckého statistického úřadu.

Změny v dani z přidané hodnoty
Daně v řadě oblastí porostou: vláda navrhuje DPH ve výši 23 procent pro restaurace a výrobce občerstvení, snížená sazba ve výši 13 procent se bude vztahovat na základní potraviny, ubytování, energie a vodu a nejnižší šestiprocentní sazba bude vyhrazena pro léky, knihy a vstupenky do divadel. Nová výše DPH by měla platit od října.
Sleva na DPH, kterou uplatňují řecké ostrovy, má skončit. Vztahovat se bude jen na ty nejodlehlejší.

Ceny zájezdů se zvednou, upozorňují cestovky

Kvůli vyšší DPH pro ubytovací zařízení či restaurace by v příští sezoně mohly zdražit ceny zájezdů do Řecka. Asociace cestovních kanceláří zatím předpokládá zdražení dovolených ve tříhvězdičkových hotelech zhruba o pět až šest procent a u čtyř a pětihvězdičkových hotelů až o deset procent. Cen zájezdů na letošní léto se zdražení podle cestovních kanceláří nedotkne.

„Je logické, že zvýšené DPH budou muset cestovní kanceláře promítnout do ceny,“ uvedl místopředseda asociace Jan Papež. Uzavíráni smluv CK s hoteliéry na příští sezónu je nyní teprve na začátku a potrvá až do října.

„Bude záležet především na tom, jak daňové změny ovlivní reálné podnikání na ostrovech. Není jisté, že se zvýšení daní plně promítne do cen hotelů. Řečtí hoteliéři vědí, že budou i příští rok čelit konkurenci dalších zemí, proto výrazné zvýšení cen spíše nepředpokládáme,“ uvedl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch.