Odstoupení Papandrea je na spadnutí. Předtím chce ale jasnou dohodu

Jorgos Papandreu

Jorgos Papandreu Zdroj: Reuters

Kabinet premiéra Jorgose Papandrea sice získal v parlamentu v pátek před půlnocí důvěru, musel ale přislíbit vytvoření širší koalice národní jednoty se zástupci ostatních politických stran. Papandreu už dal najevo, že je ochotný rezignovat, což byl jeden z požadavků opozice. Předtím chce ale mít v ruce dohodu dvou největších stran o podmínkách fungování nové vlády. Rýsuje se i shoda na termínu předčasných voleb, mohly by být už v lednu nebo únoru.

Řečtí politici jednají a snaží se uklidnit mohutné napětí, které odstartoval Papandreův návrh uspořádat referendum o tom, zda Řecko vůbec chce od Evropské unie půjčky. Nápad všelidového hlasování sice nakonec padl, nutné je ale vyřešit budoucí politické uspořádání. Jednobarevný socialistický kabinet je minulostí.

Vytvoření nové přechodné krizové vlády vůdce řecké opoziční Nové demokracie Antonis Samaras podmínil Papandreovou demisí.“Jsem přesvědčen, že když Papandreu odstoupí, všechno půjde,“ řekl Samaras před jednáním s prezidentem.

Papandreu podle zdroje blízkého premiérově straně PASOK s rezignací počítá. Má ale podmínku, že chce mít ještě předtím v ruce dohodu dvou největších stran o podmínkách fungování nové vlády.

Zmíněný zdroj dodal, že dohoda by mohla být ještě v neděli v noci. Dodal, že je nutné dohodnout cíle nové vlády, jejího šéfa a období, po které bude v úřadu.

„Musíme se dnes dohodnout, nebo nás zítra čeká peklo,“ citovala Reuters vysoce postaveného socialistu. Podle jeho názoru by nový kabinet měli tvořit politici spolu s technokraty. Jakmile Řecko splní podmínky EU, měly by se uskutečnit předčasné volby. Jako možný termín jmenoval zdroj leden nebo únor.

Na rychlou dohodu tlačí také Evropská unie. Ta od řeckého ministra financí Evangelose Venizelose očekává během pondělí nastínění dalšího politického uspořádání v zemi. Evropští lídři dali jasně najevo, že pokud se v Řecku nepodaří naleznout konsensus o podpoře finanční půjčky z EU, nemusí už Atény dostat ani cent.