Odvezli jsme útočníka z Paříže, přiznali dva obvinění z Bruselu

Policejní operace v belgické čtvrti Molenbeek

Policejní operace v belgické čtvrti Molenbeek Zdroj: ctk/ap

Dva muži, které belgická prokuratura v pondělí v souvislosti s pařížskými atentáty obvinila z terorismu, přiznali, že v sobotu ráno ve Francii vyzvedli hledaného Salaha Abdeslama. Informovala o tom agentura AFP. Jakýkoli podíl na teroristických útocích ale Mohammed Amri i Hamaz Attou odmítli.

Do Paříže oba muži vyrazili, „aby vyzvedli přítele“. O jeho údajném zapojení do přípravy a provedení atentátů prý nic netušili. Vyzvedli ho prý kolem páté ráno ve čtvrti Barbès na severu Paříže a zamířili zpět do Bruselu. Policie je na zpáteční cestě třikrát zastavila. Abdeslam prý během cesty moc nemluvil; „byl trochu vystresovaný“, citoval právní zástupce jednoho z obviněných.

Belgická média informovala, že policie 27letého Amriho a 21letého Attoua vyšetřuje mimo jiné v souvislosti s nálezem dusičnanu amonného v jejich domě v bruselské části Molenbeek. Krystalická látka používaná v zemědělství jako hnojivo může sloužit také k výrobě výbušnin. Obhájci obviněných nechtěli tyto informace médií komentovat.

Belgická policie v sobotu zadržela pro podezření z napojení na pachatele pátečních útoků sedm lidí. Pět z nich v pondělí propustila, včetně Mohameda Abdeslama, jednoho z bratrů hledaného Salaha. Třetí z bratrů Brahim se v pátek odpálil poblíž pařížského klubu Bataclan.

Abdeslamova rodina Salaha vyzvala, aby se vydal policii. „Jsme rodina, myslíme na něj, přemýšlíme, kde asi je, jestli má strach, jestli má co jíst,“ uvedl Mohamed Abdeslam. „Nejlépe by bylo, kdyby se vydal úřadům, aby mohly zjistit, co přesně se stalo,“ dodal. Belgie oznámila, že do ulic vyšle až 500 vojáků, aby pomohli policii střežit veřejné prostory.