OECD: ekonomika eurozóny poroste minimálně, jestli vůbec

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Růst eurozóny v příštím roce dramaticky zpomalí a její hrubý domácí produkt se zvýší jen o tři desetiny procenta. Taková je aktualizovaná prognóza Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD. Zpráva vcelku koresponduje i s opatrnou prognózou vývoje české ekonomiky, která podle včerejších slov ministra Kalouska počítá s maximálně jednoprocentním růstem HDP, ale nevylučuje ani jeho pokles.

V předchozím výhledu, který je z května, OECD předpovídala, že eurozóna poroste v příštím roce dvěma procenty. Organizace zároveň vyzvala Evropu, aby vyjasnila svá protikrizová opatření. Nyní se OECD domnívá, že některé země eurozóny růst ani neudrží. Důležitý bude průběh dluhové krize a především to, zda podaří obnovit důvěru ve státní finance. Pokud ji politici neoživí, eurozóna a další vyspělé země mohou upadnout do hluboké recese. OECD svou předpověď vydává jen pár dnů před schůzkou G20 v Cannes. Ta se bude konat na konci tohoto týdne a patrně se zaměří právě na hospodářské vyhlídky a podporu globální ekonomiky.

Americké ekonomice prognóza předpovídá na příští rok růst o 1,8 procenta, zatímco v květnové prognóze byla optimističtější, když počítala s růstem o 3,1 procenta. Rizikem je ještě výraznější oslabení, a to nejen v USA. Zda k němu skutečně dojde ale bude záležet na tom, zda krize kolem státních dluhů přestane negativně ovlivňovat finanční trhy a naopak.