OECD se po šesti letech rozroste, nabídla členství Lotyšsku

Riga

Riga Zdroj: David Holt via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) oficiálně pozvala do svých řad Lotyšsko, které se stane 35. členem tohoto klubu vyspělých zemí. Po Estonsku bude jeho druhým členem z republik bývalého Sovětského svazu.

„Jako členský stát OECD budeme mít příležitost řešit společně s nejrozvinutějšími ekonomikami světa nejvýznamnější globální úkoly,“ uvedl lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs. Zástupce rady OECD Marten Kokk řekl, že pozvání Lotyšska je uznáním tržně orientovaných reforem, které země uskutečnila od získání nezávislosti v roce 1991.

Lotyšsko zahájilo jednání o vstupu do OECD na konci roku 2013. Dohodu o připojení podepíše vláda v červnu a předá ji k ratifikaci parlamentu.

OECD se naposledy rozšiřovala v roce 2010, kdy do ní vstoupilo Estonsko spolu s Izraelem a Slovinskem. Počet členů organizace tím vzrostl na dnešních 34. Nyní organizace jedná o členství ještě s Litvou, Kolumbií a s Kostarikou.

OECD sdružuje hospodářsky nejsilnější země světa s demokratickým zřízením a tržní ekonomikou. Česká republika a Slovensko jsou jejími členy už řadu let.