OECD varuje: Brexit by byl špatný pro světovou ekonomiku

Brexit

Brexit Zdroj: profimedia.cz

Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) varuje občany Velké Británie před možným brexitem, tedy odtržení od Evropské Unie. Catherine Mannová, hlavní ekonomka organizace, uvedla, že takový krok by znamenal trvalé následky.

„Čtyřicet procent britského obchodu jde do Evropy. Země by byla postavena před tarify a obchodování bude tím pádem dražší,“ tvrdí Mannová s tím, že brexit by byl špatnou zprávou pro Británii, Evropu i světovou ekonomiku.

Ekonomka se tak ohradila proti slovům Borise Johnsona, londýnského starosty, který tvrdí, že dlouhodobé výhody převyšují hrozící krátkodobé ztráty. Mannová říká, že odpojení Británie by trvalo dva roky a za tu dobu může vniknout hodně nejistoty.

Británie by podle Mannové byla zasažena hlavně úbytkem zahraničních investic. Varuje, že potenciální investoři raději nasměrují prostředky do jiné velké země, která zůstane členem Evropské Unie.

OECD chystá vydání zprávy, ve které popíše veškeré dopady, které by brexit přinesl. Chce tak učinit ještě před konáním referenda, ve kterém budou Britové rozhodovat 23. června letošního roku.