Olympijský Londýn stupňuje ostrahu, bulharský atentát varuje

Londýn, olympijské hry, bezpečnost

Londýn, olympijské hry, bezpečnost Zdroj: CTK

Británie chystá pro zabezpečení nadcházející olympiády v Londýně vůbec největší bezpečnostní operaci v době míru. Podle listu The Sunday Times se řídí zprávou izraelské rozvědky, která nevylučuje možnost, že se v době her chystá v Evropě zaútočit teroristické komando najaté Íránem. Izrael zpřísnil ostrahu své olympijské delegace. Scotland Yard a bezpečnostní služba MI5 se rozhodly zpřísnit opatření i v souvislosti se středečním atentátem na izraelské turisty v Bulharsku.

Britové do dějišť her vyšlou přes 17 tisíc vojáků a 7 tisíc členů soukromých ochranek. K tomu policie posílí své jednotky v londýnských ulicích o 12 500 lidí. Pod hlavním stadionem jsou připraveny místnosti, do nichž by byli v případě paniky po eventuálním útoku odvedeni významní hosté i diváci.

Izrael bude mít v Londýně 38člennou sportovní delegaci a na její bezpečnost tam dohlédnou agenti rozvědky Mossad i bezpečnostní služby Šin Bet. Ministr obrany Ehud Barak řekl, že rozvědka má informace o hrozícím útoku, ale že Izrael je připraven vždy chránit své občany.

Podle britského listu pátrá Mossad po „skupině Evropanů bílé pleti, kteří údajně konvertovali k islámu a spolupracují s libanonským Hizballáhem a íránskými elitními jednotkami Kuds“. „Jedním z těch, po nichž Izraelci pátrají, je terorista s americkým pasem znějícím na jméno David Jefferson, který je na útěku po atentátu v Burgasu a má u sebe zřejmě další silnou výbušninu“ podobnou té, jaká byla použita v Bulharsku, tvrdí The Sunday Times.

Gilad Amos z izraelského ministerstva obrany ale dnes tuto zprávu popřel. „Rozvědka nepracuje tímto způsobem. Neposíláte desítky agentů honit duchy,“ řekl. Přiznal ale, že izraelská rozvědka má obecné informace o snaze Íránu a Hizballáhu zaútočit na Izraelce.

Hlavním rizikem jsou prý teroristy naverbovaní Evropané

The Sunday Times dále píše s odvoláním na bezpečnostní zdroje, že jednotka Kuds, která je součástí íránských revolučních gard, „naverbovala několik Evropanů bílé pleti, kteří přijali islám“. Jsou mezi nimi prý „dva Němci, jeden Švéd a pár Britů“.

Mezi dalšími informacemi britského nedělníku je zpráva o tom, že Al-Káida na arabském poloostrově vycvičila norského muslima k sebevražedné misi. Jejím cílem má být americké letadlo, které má být v době olympiády uneseno.

Vedení MI5 upozornilo na to, že Británie není pro teroristy snadným terčem, ale přiznalo hrozbu, kterou představují muslimové ze západních zemí vycvičení v Jemenu nebo Súdánu pro útoky na Západě. The Sunday Times píše v souvislosti s plánovaným únosem amerického letadla o norském občanovi, kterému je kolem 35 let. Říká si Abu Abdulrahman, k islámu konvertoval v roce 2008 a nedávno prošel základnami Al-Káidy v Jemenu. Má prý čistý trestní rejstřík a může volně cestovat po Evropě.

Londýn, olympijské hryLondýn, olympijské hry | CTK

Několik plánů útoku už bylo odhaleno

Newyorská policie se domnívá, že íránské revoluční gardy a jejich milice letos chystaly ve světě nejméně devět útoků na Izraelce nebo židovské cíle. Policejní zpráva vychází z informací rozvědek. Tři z připravovaných útoků byly odhaleny v lednu, další tři v únoru a poslední tři v červnu. Írán informace o plánech na útoky v zahraničí popřel.

Atentát v bulharském letovisku Burgas, při kterém zahynulo pět Izraelců, řidič autobusu a atentátník, vyvolal obavy z toho, že se teroristé pokusí zopakovat útok z mnichovské olympiády v roce 1972. Palestinští střelci tehdy zabili 11 izraelských sportovců a členů olympijské delegace.

Akreditaci pro přístup do olympijských sportovišť a objektů má na 600 tisíc lidí a v příštím měsíci se v Londýně očekávají miliony turistů a návštěvníků. Britským letištím se údajně nedostává kvalifikovaných pracovníků celnic. Úřady podle izraelského tisku očekávají velký tlak na hraniční kontroly, což znamená, že mnoho návštěvníků nebude při vstupu na britské území náležitě prověřeno.