Olympijský výbor potvrdil trest pro ruské atlety, do Ria by mohli nezávisle

Olympijská a ruská vlajka

Olympijská a ruská vlajka Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní olympijský výbor podpořil rozhodnutí rady atletické federace IAAF, která v pátek prodloužila zákaz startu ruských reprezentantů na mezinárodních soutěžích včetně olympiády. MOV to oznámil v dnešním oficiální prohlášení, kterým potvrdil dřívější vyjádření místopředsedy Johna Coatese. Ten prohlásil, že podle jeho názoru MOV proti IAAF nepůjde.

MOV v prohlášení uvedl, že plně respektuje rozhodnutí IAAF o trestu pro ruské sportovce. „Je ve shodě s dlouhodobou politikou nulové tolerance MOV. Způsobilost sportovců ke startu v jakékoli mezinárodní soutěži včetně olympijských her je věcí příslušných mezinárodních federací,“ stojí v prohlášení.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko už po reakci MOV nevidí reálnou možnost na účast atletů v Riu. „Podle toho prohlášení už žádná šance pro naše sportovce není. Ale budeme bojovat až do konce, což je pochopitelné. Zodpovědnost musí být osobní, nikoli kolektivní,“ citovala Mutka agentura R-Sport. Ruská atletická federace uvažuje, že se obrátí na sportovní arbitráž CAS.

Coates nevyloučil, že by někteří ruští atleti přece jen mohli na olympijských hrách v Riu závodit jako jednotlivci. Museli by ale splnit určité podmínky. MOV se bude případem zabývat v úterý.

Coates řekl v Melbourne novinářům, že by byl „velmi překvapený“, pokud by MOV verdikt atletické federace zvrátil. „Je právem mezinárodních federací suspendovat jednotlivé svazy a já si nemyslím, že to jakkoli změníme,“ uvedl šéf australských olympioniků.

Přesto pro některé ruské sportovce, kteří se proti dopingovým pravidlům nikdy neprovinili, existuje šance, že by v Riu mohli startovat. Podle pátečního vyjádření předsedy IAAF Sebastiana Coea by „čistí“ reprezentanti mohli požádat o povolení závodit na hrách jako nezávislí sportovci, tedy nikoli pod ruskou vlajkou.

V podobném duchu se už před časem vyslovil i prezident MOV Thomas Bach a Coates v pátek prohlásil, že úterní zasedání MOV v Lausanne může v tomto ohledu vytvořit určitý návod. IAAF už naznačila, že bude zkoumat jednotlivé případy ruských atletů, kteří žijí v cizině a nepodléhají ruskému antidopingovému systému.

Prezident Vladimir Putin v pátek označil pokračující zákaz účasti ruských atletů na mezinárodních soutěžích za nespravedlivé rozhodnutí. Doufal však právě v to, že se situaci podaří vyřešit s pomocí MOV a ruští reprezentanti budou moci na hrách v Riu startovat.

Ruské atlety vyloučila IAAF z mezinárodních soutěží 13. listopadu na základě informací Světové antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v zemi. Kontrolní komise IAAF od té doby sleduje postup reforem, podle její páteční zprávy jsou však zatím stále nedostatečné.