Omluvte se za pád malajsijského letadla, vyzval Putina australský premiér

Mezinárodní tým vyšetřovatelů na místě pádu letu MH17

Mezinárodní tým vyšetřovatelů na místě pádu letu MH17 Zdroj: Nizozemske ministerstvo obrany

Australský premiér Tony Abbott vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby přiznal podíl Ruska na červencovém zřícení malajsijského letadla na východní Ukrajině, omluvil se a odškodnil rodiny 298 obětí neštěstí. Vůdci obou států se spolu sešli v Pekingu na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Abbott Putinovi připomněl, že když Spojené státy v roce 1988 omylem sestřelily íránské civilní letadlo, omluvily se za to a vyplatily kompenzace. Moskva by měla v tomto ohledu následovat příklad Washingtonu, dodal prý Abbott při čtvrthodinovém rozhovoru s Putinem na dnešní galavečeři v Pekingu.

„Když USA nechtěně sestřelily civilní letadlo, omluvily se a vyplatily náležité odškodné. Premiér tento precedens zmínil při rozhovoru s prezidentem Putinem,“ citoval australský server dailytelegraph.com.au Abbottovu mluvčí.

Při neoficiální konverzaci s Putinem měl Abbott ruskému vůdci sdělit, že Austrálie má spolehlivé důkazy, podle nichž Rusko vyzbrojilo povstalce, kteří stroj společnosti Malaysian Airlines sestřelili. Na základě tajných informací „let MH17 zlikvidovala střela odpálená z raketometu, který pocházel z Ruska a který se po incidentu zase vrátil na ruské území“, konstatoval podle své mluvčí Abbott.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov sdělil pouze, že Putin a Abbott na své dnešní schůzce vyzvali k rychlejšímu vyšetřování červencového pádu boeingu letícího na lince Amsterodam-Kuala Lumpur. Při nehodě letu MH17 zahynulo všech 298 lidí na palubě. Většina cestujících byli Nizozemci a Australané. Z údajného sestřelení letadla se vzájemně obviňují proruští separatisté a ukrajinská armáda.

Zářijová zpráva nizozemských vyšetřovatelů jako příčinu katastrofy v Doněcké oblasti sestřelení přímo neoznačila, uvedla jen zasažení letadla „množstvím vnějších objektů s vysokou energií“. Výsledky podrobnějšího zkoumání mají být připraveny do nadcházejícího jara.