Sobotka: Vývoj na Ukrajině by neměl ohrozit zásobování plynem

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Česká republika je podle předsednictva Bezpečnostní rady státu v rámci standardních opatření plně připravena na jakékoli krizové scénáře vzniklé kvůli současné situaci na Ukrajině. Není nutné přijímat dodatečná opatření, pokud jde o dodávky ropy a plynu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to řekl po dnešním jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu.

Česko bude podle premiéra další postup k situaci na Ukrajině velmi intenzivně koordinovat jak v rámci Evropské unie, tak v rámci NATO. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) má na pondělním jednání šéfů diplomacie EU vyjádřit odmítavý postoj k postupu Ruska, které nasazuje na Ukrajině svou armádu. „Měli bychom se na Rusko z pohledu Evropské unie obrátit se žádostí, aby ustoupilo od použití síly,“ řekl Sobotka. Zástupci české vlády pokládají podle něj za jediné možné řešení cestu diplomatického jednání. Sobotka ocenil, že na české politické scéně zaznívá jen jeden hlas a že se opozice s koalicí shodla na odsouzení kroků Ruska.

Zaorálek dal najevo, že postup Moskvy vůči Kyjevu ztíží možnost vyjednání bezvízového styku. Připomněl výrok ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že Rusko je připraveno tvrdě zasáhnout na obranu svých občanů. Za těchto okolností si Zaorálek neumí představit, jak by se mohlo pokračovat ve vyjednávání o zrušení víz.

Podle Sobotky z napětí kolem Ukrajiny nevyplývají pro Česko tak vážné důsledky, aby bylo třeba svolávat Bezpečnostní radu státu, kterou tvoří deset členů vlády. V předsednictvu, které zasedlo dnes, je jen premiér a ministři zahraničí, obrany, financí a vnitra. Na jednání byl dnes přizván i předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. „Jsou připraveny příslušné zásoby, je připravena diverzifikace, ať již dodávek ropy nebo dodávek plynu pro případ, že by došlo k přerušení či snížení dodávek plynu přes území Ukrajiny,“ řekl Sobotka.

Česko má zásoby ropy standardně na tři měsíce, uvedl premiér. Podotkl, že kromě alternativní dodávky ropy by mohla proudit i ropovody IKL a TAL v případě, že by dodávky ropovodem Družba zcela ustaly. „Tak jsme schopni v řádu řekněme jednoho měsíce zajistit posílení dodávek prostřednictvím těch dalších dvou ropovodů,“ uvedl. V případě plynu poukázal na to, že již nyní získává ČR 40 procent dodávek zemního plynu mimo ukrajinskou cestu. Stát má zásoby v podzemních zásobnících a v případě výpadku dodávek přes Ukrajinu je schopen nasmlouvat jiné alternativní cesty, ujistil.

Zaorálek řekl, že Česko nezaznamenalo příliv žádostí Ukrajinců o azyl. Jednání podle něj také potvrdilo, že Česká republika je připravena pokračovat v humanitární pomoci Ukrajině včetně programu Medevac, pokud by to Ukrajina po ČR žádala. V rámci tohoto programu se nyní v pražských nemocnicích léčí 27 Ukrajinců zraněných při srážkách mezi opozicí a vládními silami v Kyjevě.

Manžel ukrajinské expremiérky sháněl v Česku peníze na revoluci