ONLINE: Janukovyč připustil předčasné volby, poslanci odsoudili násilí v ulicích

Hlavní kyjevské bojiště

Hlavní kyjevské bojiště Zdroj: CTK

Nepokoje v Kyjevě mají další mrtvé, dvě stovky zraněných
Nepokoje v Kyjevě mají další mrtvé, dvě stovky zraněných
Nepokoje v Kyjevě mají další mrtvé, dvě stovky zraněných
Nepokoje v Kyjevě mají další mrtvé, dvě stovky zraněných
Nepokoje v Kyjevě mají další mrtvé, dvě stovky zraněných
14
Fotogalerie
Ukrajina zažívá nejkrvavější den od vyhlášení nezávislosti před dvaadvaceti lety. Obětí je podle ministerstva zdravotnictví více než sedmdesát. Prezident Janukovyč prý připustil předčasné volby ještě tento rok. Poslanci zase odsoudili násilí v ulicích a zakázali použití zbraní proti demonstrantům. Evropská unie mezitím rozhodla o sankcích vůči Ukrajině včetně zákazu udělování víz a zmrazení majetku osob odpovědných za násilí.

Jen několik hodin vydrželo v centru ukrajinské metropole příměří sjednané mezi prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí. V Kyjevě již ráno propukly nové boje, které si vyžádaly další mrtvé. Nepokoje a střety hlásí také řada ukrajinských regionů, zejména v centrální a severovýchodní části země.

Dnešní boje podle ukrajinské vlády vyvolali příslušníci radikální organizace Pravý sektor, jejíž velitel Dmytro Jaroš příměří označil za „falešné“. Opoziční vůdce Arsenij Jaceňuk ale obvinil z porušení příměří příslušníky pohotovostních jednotek Berkut, kteří se podle něj pokusili vypálit konzervatoř, kterou opozice obsadila ve středu večer.

Demonstrantům se ve čtvrtek ráno podařilo znovu obsadit celé náměstí Nezávislosti (Majdan), kde se shromáždilo na třicet tisíc lidí.

V předchozích dnech během krvavých nepokojů v Kyjevě zemřelo nejméně 26 lidí, včetně deseti policistů. V noci na čtvrtek sice ukrajinský prezident Viktor Janukovyč oznámil, že se dohodl s opozicí na uzavření příměří a zahájení rozhovorů o ukončení pokračujícího krveprolití, to ovšem dlouho nevydrželo.

SLEDUJEME ONLINE:

02:08Biden pohrozil ukrajinským představitelům sankcemi ze strany USA

Spojené státy jsou připraveny zavést sankce pro ukrajinské představitele odpovědné za násilí proti protestujícím civilistům v Kyjevě. Řekl to americký viceprezident Joe Biden v telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Uvedly to agentury Reuters a AP s odvoláním na Bílý dům. „Vyzval prezidenta Janukovyče, aby okamžitě stáhl všechny bezpečnostní síly - policii, odstřelovače, vojáky, polovojenské jednotky a zvláštní síly. Viceprezident řekl jasně, že Spojené státy jsou připravené sankcionovat ty představitele, kteří odpovídají za násilí,“ uvedl podle Reuters Bílý dům v prohlášení. Biden vyzval Janukovyče, aby stáhl z kyjevských ulic jednotky nasazené proti demonstrantům, již v úterý, ale o sankcích tehdy nehovořil.

22:48Statistiky posledních tří dnů: 75 obětí, 571 raněných

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví rozšířilo údaje doprovázející střety v Kyjevě. Vedle 75 obětí evidovalo podle zveřejněné zprávy za tři dny celkem 571 zraněných.

22:30Usnesení parlamentu musí schválit předseda, který možná opustil zemi

Aby bylo rozhodnutí parlamentu pravomocné, musí jej schválit jeho předseda Vladimir Rybak. Ten se ale dnešní schůze nezúčastnil. Přítomní poslanci ho na dálku vyzvali, aby k podpisu přistoupil co nejdříve. Podle dřívějších spekulací byl právě on mezi několika činiteli, kteří soukromými letadly opustily zemi.

Zasedání ukrajinského parlamentu bylo přerušeno do páteční 10. hodiny kyjevského času.

22:05Poslanci zakázali zbraně proti demonstrantům

Poslanci, kteří se zúčastnili zasedání parlamentu, oficiálně odsoudili násilí a zakázali používání zbraní proti demonstrantům. Stáhli také bezpečnostní jednotky. Informuje o tom BBC podle živého vysílání ukrajinské ICTV. Většina z přítomných 239 (z 450) zákonodárců patří k některé z opozičních stran.

21:52Situace se vyostřila i v ukrajinském parlamentu

21:48Při násilnostech v Kyjevě prý zemřelo 75 lidí

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví hovoří aktuálně o 75 obětech násilí v Kyjevě.

21:30Polský ministr zahraničí Sikorski: V požadavcích obou stran zůstávají velké rozdíly

„Po jednání s opozicí jsme na cestě zpět za prezidentem. Došlo k pokroku, ale v požadavcích obou stran zůstávají velké rozdíly,“ píše Sikorski.

21:21České ministerstvo zahraničí zatím o žádných problémech Čechů neví

Na české velvyslanectví v Kyjevě se zatím neobrátili žádní čeští občané, kteří by kvůli nepokojům potřebovali pomoc. Několik ambasád v Kyjevě je uzavřeno, české se to ale zatím netýká. „Česká ambasáda v Kyjevě se nachází v širším centru města, ve vzdálenosti asi 15 minut chůze od přímých střetů,“ uvedla mluvčí velvyslanectví Zdeňka Caisová. „Činnost přerušilo jen pár ambasád, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti ohniska, což my nejsme,“ dodala mluvčí.

20:50Vysocí činitelé prý prchají ze země

V médiích se začínají objevovat informace o nápadně vysoké frekvenci odletů z kyjevského letiště. Ze země údajně prchají vysocí činitelé spolu s rodinami, penězi a cenostmi.

20:30Kličko: Konečné rozhodnutí je na prezidentovi

Jeden z klíčových představitelů opozice Vitalij Kličko doufá, že se ministři zahraničí EU a Janukovyčem domluví na řešení krize ještě dnes. Konečné rozhodnutí je ale na prezidentovi, dodal Kličko.

20:23Které oblasti ovládá opozice a které vláda?

20:20Kličko vyzval ke stažení vládních jednotek z centra Kyjeva

Předák ukrajinské opozice Vitalij Kličko dnes v parlamentu vyzval úřady, aby stáhly své jednotky z centra Kyjeva jako první krok k pokojnému rozuzlení politické krize. „Dnes je náš hlavní úkol ukončit krveprolití. První, co je třeba udělat, je stáhnout vojska, aby bratr nešel proti bratru,“ řekl Kličko podle agentury ITAR-TASS.

20:13Janukovyč je prý ochotný jednat o předčasných volbách

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyjádřil ochotu jednat s ministry Evropské unie o uspořádání předčasných prezidentských a parlamentních voleb na Ukrajině ještě letos. Řekl to dnes polský premiér Donald Tusk.

Jednání v Kyjevě se účastní i polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, spolu s kolegy z Francie a Německa. Tusk podle agentury Reuters uvedl, že ministři pracují na dokumentu, který budí naděje na kompromisní dohodu a ukončení násilností.

Vypsání předčasných prezidentských a parlamentních voleb je hlavní požadavek protestů na Ukrajině, které trvají už tři měsíce a v posledních dnech si vyžádaly desítky životů.

19:40Na přesné podobě sankcí se pracuje, jména „potrestaných“ nejsou známá

Sankce vůči Ukrajině: EU dotčeným představitelům neudělí cestovní víza a zmrazí jim majetky, potvrdil novinářům český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Jména osob nyní nejsou veřejná, na seznamu i přesné podobě sankcí se stále pracuje a vše má být hotovo v nejbližších hodinách, dodal.

Kokrétní jména osob, kterých by se sankce měly týkat, budou známá do dvou dnů, dodal slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

19:25Praha dnes večer podpořila boj za svobodnou Ukrajinu

19:00EU uvalila sankce. Rusko: Sankce měly mířit proti radikálním demonstrantům

Italská ministryně zahraniční uvedla, že EU rozhodla o sankcích proti Ukrajině včetně zákazu udělování víz a zmrazení majetku osob odpovědných za násilí na Ukrajině.

Rusko zareagovalo na zprávu o unijním uvalení sankcí. Podle Moskvy by Západ měl sankce uvalit nikoliv na ukrajinské hodnostáře, ale na vůdce radikálních demonstrantů.

18:22Evropští ministři navrhují vytvoření dočasné vlády

Ministři zahraničí Německa, Francie a Polska dnes podle agentury Reuters na čtyřhodinovém jednání s ukrajinským prezidentem navrhli Janukovyčovi plán na řešení krize, který zahrnuje i vytvoření dočasné vlády.

18:10Lidé vlastními těly brání příjezdu dalších bezpečnostních složek do Kyjeva

17:54Nejasné počty mrtvých: oficiálně kolem čtyřiceti, podle opozice až přes sto

Počty obětí se různí. Oficiálně potvrzeno je více než 40 obětí jen za dnešek. Podle ukrajinského ministerstva zdravotnictví zemřelo od úterka v ulicích 64 lidí. Kyjevská radnice hovoří o 67 mrtvých. Opozice však prohlašuje, že jenom ve čtvrtek zemřelo 70 lidí, přičemž některé opoziční zdroj posunují konečný počet obětí jen za dnešek až ke stovce.

Střelba v ulicích Kyjeva

17:20V Kyjevě znovu jezdí metro

V ukrajinské metropoli byl obnoven provoz metra, klíčové stanice jsou však dál uzavřené

17:15Unijní ministři předloží dohodu s Janukovyčem opozici Ministři zahraničí tří zemí Evropské unie pobývající právě v Kyjevě předloží podle šéfa polské diplomacie Radoslawa Sikorského předákům ukrajinské opozice návrh kompromisní dohody s prezidentem Viktorem Janukovyčem o východisku z krize. Informoval o tom server TVP

16:33Opozice drží 67 policistů jako rukojmí

Podle ministerstva vnitra přívrženci opozice drží na protest v Kyjevě 67 policistů jako rukojmí. Informovala o tom BBC.

16:15Putin vyšle do Kyjeva ombudsmana Lukina jako svého emisara

Ruský prezident Vladimir Putin se po telefonátu s ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem rozhodl vyslat do Kyjeva umírněného ruského ombudsmana Vladimira Lukina, aby zprostředkoval jednání mezi vládou a ukrajinskou opozicí o východisku z krize.

16:00Počet mrtvých na Ukrajině vzrostl na 42

Podle deníku Kyiv Post počet potvrzených obětí násilných střetů vzrostl na 42. Většina lidí byla podle tvrzení listu zastřelena policií.

15:30Zásahové jednotky mohou střílet

Ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko řekl, že speciální jednotky Berkut dostaly střelné zbraně. Ty mohou použít v souladu se zákonem o policii.

15:00V Kyjevě se lidé chystají na vyhlášení vyjímečného stavu

„Před chvílí jsem našel za plentou v přízemí hotelu, kde je provizorní nemocnice deset mrtvých těl. Všichni byli zastřeleni z kalašnikovu. Podle štábu opozice (Narodní štáb odporu) se chystá vyjímečný stav. Lidé skupují potraviny a vybírají peníze z bankomatů,“ napsal na svůj facebookový profil senátor Jaromír Štětina. Ruská ambasáda v Kyjevě podle jeho informací evakuuje rodinné přislušníky.

14:10Starosta Kyjeva odmítá odpovědnost

Z ukrajinské vládní Strany regionů vystoupil starosta Kyjeva Volodymyr Makejenko. Odmítl převzít odpovědnost za krveprolití v ulicích města. Žádná moc nestojí za lidské oběti, vzkázal Makejenko prezidentu Viktoru Janukovyčovi.

13:24Ve Lvově má být prohibice Starosta západoukrajinského Lvova vyzval obyvatele města k bdělosti a pohrozil totálním zákazem prodeje alkoholu, který zatím v baště protivládního odporu platí po desáté hodině večerní. V noci podle starosty Andrije Sadového policie likvidovala útok na lvovskou televizní věž, pokus o ovládnutí administrativní budovy na jihu města a rovněž útok na ruský konzulát.

13:10Kličko se sejde s poslanci, chce volby

Vůdce ukrajinské opoziční strany UDAR Vitalij Kličko vyzval poslance parlamentu ke svolání mimořádné schůze, která by měla nalézt východisko z nynější kritické situace. Jednání v parlamentní budově, která se fakticky ocitla uprostřed pouliční bitevní zóny, by podle Klička mělo začít ve dvě hodiny odpoledne. Opozice zastupitelům vládní Strany regionů zaručila bezpečí.

13:08Polovina ukrajinských sportovců opouští olympiádu

Nemůžeme zůstat dál v Soči, když doma umírají lidé, hlásí někteří ukrajinští sportovci a předčasně opouštějí ruské Soči. Jako první se k odjezdu rozhodla lyžařka Bogdana Macocká, která na svém Facebooku napsala, že se vzdává startu ve slalomu.

12:38Ruský premiér Medveděv vyzval Janukovyče, ať se nechová jako rohožka

Ukrajinská vláda by se podle ruského premiéra Dmitrije Medveděva měla zaměřit na zklidnění situace a ne sebou nechat zacházet jako s kusem hadru, informoval server lenta.ru. Premiér zdůraznil, že vláda by měla především „chránit lid a také bezpečnostní orgány, které postupují ve veřejném zájmu“.

12:20Lidé obklíčili kyjevskou policejní akademii

Stovky lidí blokují podle serveru Ukrajinskaja pravda okolí kyjevské policejní akademie. Hovoří se studenty o situaci ve městě a přesvědčují je, aby nezasahovali do bojů. Podle demonstrantů jsou studenti policejní akademie bez informací a míní, že Kyjev ovládli separatisté a fašisté.

Střety v Kyjevě si vyžádaly stovky zraněných a desítky mrtvýchStřety v Kyjevě si vyžádaly stovky zraněných a desítky mrtvých|ctkOd rána přibývají v Kyjevě stovky raněných

11:15Kreml: Rusko pomoc pro Kyjev neruší

Rusko druhou část dohodnuté finanční pomoci pro Ukrajinu dodrží. Situace v zemi se ale nejdříve musí vrátit do normálu. Putin a jeho ukrajinský protějšek Viktor Janukovyč dospěli k dohodě o úvěru v celkovém objemu 15 miliard dolarů (298,7 miliardy korun). První tři miliardy dolarů z půjčky Kreml uvolnil koncem prosince. Rusko ale uvolnění druhé tranše úvěru pozastavilo, když na konci ledna pod tlakem protestů na Ukrajině odstoupil tamní premiér Mykola Azarov.

11:00Krym zvažuje odtržení od Ukrajiny

Proruské vedení autonomního Krymu nevylučuje odtržení od Ukrajiny, pokud se situace v zemi bude dále zostřovat. V rozhovoru pro ruskou agenturu Interfax to dnes prohlásil šéf krymského autonomního parlamentu Vladimir Konstantinov. „Je to možné, pokud se země rozpadne. Všechno k tomu směřuje,“ řekl krymský politik.

10:30Utajené setkání

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se setkal s ministry zahraničí Francie, Německa a Polska. Z bezpečnostních důvodů byla schůzka přeložena na jiné místo, než se původně plánovalo. Pro agenturu AFP to uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí. Podle předchozích zpráv bylo jednání s ohledem na výbušnou situaci v Kyjevě zrušeno a ministři Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski odletěli z Kyjeva.

10:14Gauck: Ukrajina si musí zvolit, zda jí bude vzorem Rusko či EU

Ukrajina se musí rozhodnout, zda bude vzorem pro její budoucí uspořádání Rusko nebo země Evropské unie. V rozhovoru se zahraničními novináři v Berlíně to řekl německý prezident Joachim Gauck. Kritizoval také pokračující násilí na Ukrajině, podle něj je nutné situaci řešit pomocí dialogu.

10:09Náměstí opět v rukou opozice

Opozici se podařilo znovu obsadit celé náměstí Nezávislosti, kde se shromáždilo na 30 tisíc lidí. Policie spěšně evakuuje přilehlou vládní čtvrť.

10:07Další mrtví v Kyjevě

Při tvrdých střetech mezi demonstranty a policií v centru Kyjeva zahynulo podle očitých svědků nejméně deset lidí.

9:51Střelba do skupiny mladíků

V Chmelnyckém podle ukrajinských médií policie střílela po skupině mladíků, kteří se pokusili přelézt plot úřadovny tajné policie SBU. Třiadvacetiletý aktivista po zásahu do hlavy na místě zemřel, jeho 17letý kolega je v kritickém stavu. Rozhořčený dav pak vzal služebnu SBU útokem a objekt vypálil. Čtyřicet pracovníků tajné služby se podařilo evakuovat.

9:38Tisícihlavý dav útočil ve Vinnycji

Ve Vinnycji, která leží asi 250 kilometrů jihozápadně od Kyjeva, se dnes asi tisícihlavý dav pokusil proniknout do sídla místní oblastní správy. Útok odvrátila policie, která nyní s demonstranty vyjednává.

9:22V centru Kyjeva vládne panika

Šíří se pověsti o nasazení ostré munice na obou stranách. Z budovy parlamentu, kde dnes měla pokračovat debata o ústavní reformě, policie spěšně evakuovala poslance. Střelba se ozývala i z budovy kyjevské konzervatoře, kterou v minulých dnech obsadila opozice.

9:02Vina prý padá na radikály

Ministerstvo vnitra vydalo prohlášení, které z odpovědnosti za zmařené příměří obvinilo pravicové radikály. Jejich maskovaní bojovníci prý na policii zaútočili palbou ostrými náboji a používají dokonce otravné látky. Desítky policistů utrpěly zranění.

8:49Falešný mír

Radikální organizace Pravý sektor dnes ráno označila příměří za „falešné“ a odmítla se jím řídit. Právě její bojovníci podle policie vyvolali dnešní srážky, při nichž se opozice pokusila získat zpět sektory kyjevského centra obsazené těžkooděnci.

04:16Západní diplomaté budou dnes jednat v Kyjevě

Přispět k nalezení mírového východiska z výbušné situace na Ukrajině se dnes v Kyjevě pokusí ministři zahraničí Francie, Německa a Polska. Ministři Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski se mají dopoledne v Kyjevě setkat s hlavními aktéry politické krize, Janukovyčem i opozičními předáky. Necelý den poté, co Janukovyč oznámil uzavření příměří s opozicí, do ukrajinské metropole míří i místopředseda ruské vlády Dmitrij Rogozin.

03:00V Kyjevě je zatím dojednaný klid. Nevydrží, míní opozice

Příměří na kyjevském ústředním náměstí Nezávislosti se zatím z obou stran dodržuje. Demonstranti však nevěří, že vydrží celou noc. „Janukovyčovi nelze věřit ani slovo,“ tvrdí.

01:37Obama s Harperem přivítali příměří

Americký prezident Barack Obama a kanadský premiér Stephen Harper přivítali příměří, na němž se ve středu dohodl ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se zástupci opozice. Oba lídři však zdůraznili, že bude klíčové, zda bude příměří uplatňováno v praxi. Obama s Harperem se shodli, že vyhlášené příměří „pokud bude uplatňováno, bude vítaným krokem vpřed na cestě ke smysluplnému dialogu“. Vzkázali to ve společném prohlášení ze summitu USA, Kanady a Mexika.

23:34Další úder odvrácen

Po nastolení klidu mají následovat nové rozhovory o společenském smíru. Odvrácen byl tak i hrozící úder bezpečnostních sil proti demonstrantům na kyjevském ústředním náměstí Nezávislosti, kde policisté po tvrdých srážkách drží prakticky v obklíčení asi 10 tisíc lidí. Západní státníci s rostoucím důrazem během dne varovali před vyhlášením sankcí.

23:20Ukrajinský prezident se dohodl s opozicí na příměří

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se ve středu večer dohodl s opozicí na uzavření příměří a zahájení rozhovorů o ukončení pokračujícího krveprolití. Podle agentury AP to uvedla na svých webových stránkách prezidentská kancelář. Smír vzápětí potvrdil i jeden z opozičních vůdců Arsenij Jaceňuk.

Jak se vyvíjela situace v úterý a ve středu?