ONLINE: Krym má blíž k nezávislosti, EU ruší Ukrajině cla za 500 milionů

Ruská intervence na Krymu má své příznivce. Snímek je z demonstrace v Doněcku (10. března)

Ruská intervence na Krymu má své příznivce. Snímek je z demonstrace v Doněcku (10. března) Zdroj: CTK

Ukrajina i Rusko se připravují na nedělní referendum o připojení Krymu k Rusku. Krymský parlament udělal další významný krok na cestě k odtržení od Ukrajiny - tamní parlament si odhlasoval deklaraci nezávislosti. Ruská vojska mezitím upevňují své pozice na polooostrově. Viktor Janukovyč ve svém druhém vystoupení před novináři vzkázal, že se i nadále považuje za prezidenta. O Krymu nepadlo jediné slovo.

Podle představitelů krymského parlamentu se v nedělním referendu vyjádří pro připojení Krymu k Rusku nejméně 80 procent voličů. Pokud k tomu dojde, celý Krym jako nezávislé území požádá o připojení k Ruské federaci, plánují tamní politici. Kyjev i Západ však považují referendum za nelegitimní.

Proruské vedení poloostrova pozvalo ke sledování referenda OBSE, nicméně organizace nabídku odmítla. Autonomní ukrajinská oblast prý nemá k takovému krok oprávnění.

Paradoxně vojenská mise OBSE se od minulého týdne pokoušela dostat na Krym. Neúspěšně. Misi v úterý vyprší mandát.

Krymská deklarace nezávislosti na Ukrajině

Podpora EU: Unie odpustí Ukrajině cla ve výši 500 milionů eur

Evropská unie se rozhodla hospodářsky pomoci Ukrajině tím, že začne jednostranně naplňovat části obchodní dohody, kterou Brusel s Kyjevem vyjednal v rámci zatím nepodepsané dohody o přidružení.

„Minulý čtvrtek se představitelé členských zemí shodli na podpůrném balíčku pro Ukrajinu v hodnotě jedenácti miliard eur (přes 300 miliard korun), který předložila Evropské komise,“ řekl Barroso. „Dnes jsme přijali první z předpokládaných kroků - soubor obchodních podmínek, které pro Ukrajinu znamenají ekonomickou výhodu takřka 500 milionů eur ročně,“ dodal.

„Tento návrh je jasným a hmatatelným opatřením EU k podpoře Ukrajiny,“ prohlásil Barroso. Podle De Guchta je cílem poskytnou ukrajinskému hospodářství takové podněty, které budou mít přínos pro každodenní život Ukrajinců.

Stále velím a vrátím se, prohlásil Janukovyč

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na tiskové konferenci v Rostově na Donu vyvrátil fámy o své smrti, ale prohlásil, že se necítí dobře. „Nemohu říci, že se cítím dobře, protože cítím obrovskou starost, když vidím, co se děje na Ukrajině,“ řekl. Vedení země podle něj převzali ultranacionalisté a fašisté.

Janukovyč také zopakoval, že se i nadále pokládá za legitimního prezidenta Ukrajiny a vrchního velitele ozbrojených sil.

SLEDUJEME ONLINE

23:00Referendum: novináři nemají psát žádné negativní zprávy

Pokud chtějí média na Krymu pořizovat audiovizuální záznam či fotografie z hlasování v referendu o připojení Krymské autonomní republiky k Rusku, musí zažádat o akreditaci. V přihlášce se mimo jiné zavazuje k tomu, že nebude negativní zprávy.

21:30Rusko po vpádu na Krym tlumí obavy postsovětských sousedů

Rusko pracně hledá schůdnou cestu k uklidnění svých partnerů ve Společenství nezávislých států (SNS), postsovětském seskupení devíti bývalých sovětských republik. Invaze na Krym odůvodněná ochranou ruské menšiny vnesla do řad SNS nervozitu, kterou Kreml řeší pravidelnými telefonáty do „blízkého zahraničí“ a organizováním diplomatických konzultací.

20:32Gruzie: Moskvu k zabrání Krymu podpořilo mlčení světa v roce 2008

Absence rozhodné reakce mezinárodního společenství na útok Ruska proti Gruzii v roce 2008 povzbudila Moskvu k nynějšímu ovládnutí ukrajinského Krymu. Řekl to dnes agentuře AFP gruzínský prezident Giorgi Margvelašvili.

„To, že Rusko použilo v roce 2014 scénář převzetí území jiného svrchovaného státu vojenskou silou, který uplatnilo v roce 2008 proti Gruzii, dokazuje, že naši partneři i my sami jsme nebyli schopni se vůči Rusku prosadit,“ prohlásil Margvelašvili.

Krize v Gruzii
Napětí mezi Tbilisi a Moskvou kvůli gruzínské separatistické oblasti Jižní Osetii vyústilo v srpnu 2008 ve vpád ruských jednotek do Gruzie. Po pětidenní válce Kreml uznal nezávislost Jižní Osetie a také dalšího separatistického regionu Abcházie a ponechal tam tisíce vojáků.

20:29Ukrajinští novináři unesení na Krymu jsou na svobodě

Na svobodě se dnes ocitla skupina ukrajinských novinářů, které v neděli zadrželi proruští radikálové na severu Krymu. Podle listu Ukrajinska pravda jsou ukrajinské reportérky Kateryna Butková, Olena Maximenková a Oleksandra Rjazancevová spolu se svými kolegy Jevhenem Rachnem a Olesem Krompljasem na cestě do jihoukrajinského města Chersonu.

O důvodech, místě a podmínkách svého věznění ani o svých únoscích pětice žurnalistů nechce mluvit do doby, než se bude cítit v bezpečí, napsal ukrajinský list. Novináři byli zadrženi v neděli odpoledne na silnici spojující Chersonskou oblast s Krymem. Neoznačení ozbrojenci zastavili jejich vůz a odvedli je na neznámé místo.

20:00EU hledá cesty, jak se zbavit závislosti na ruském plynu. Dívá se do USA

Ukrajinská krize přiměla Evropskou unii k posílení snahy o ukončení závislosti na ruském plynu. Brusel se přitom zaměřuje nejen na rozvoj vlastních zdrojů energie, ale také na zajištění lepšího přístupu k dodávkám ze Spojených států. Vyjednávači EU proto chtějí v rámci obchodních rozhovorů s USA dosáhnout dohody, která by dovoz amerického plynu usnadnila, píše agentura Reuters.

EU loni zahájila s USA jednání, která by měla vyústit ve vznik největší zóny volného obchodu na světě. Dohoda nazvaná Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky ve vzájemném obchodu.

19:44USA jednají v rozporu s vlastními zákony, varuje Rusko

Spojené státy hodlají v rozporu s vlastními zákony poskytovat finanční prostředky nelegitimnímu ukrajinskému režimu, uvedlo v úterý ruské ministerstvo zahraničí. V ostře formulovaném prohlášení upozornilo Washington, že „by se měl zamyslet nad následky bezohledné podpory ukrajinských radikálních elementů nacistického zabarvení a jejich financování“.

Prohlášení odkazuje na slova svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který dnes v ruském Rostově hovořil o plánech USA uvolnit pro nové ukrajinské vedení pomoc ve výši jedné miliardy dolarů.

Podle ruské diplomacie je tato subvence v rozporu s americkými zákony, „konkrétně s částkou 22, oddílem 8422 sbírky zákonů USA“ o nepřípustnosti finanční pomoci zemím ohroženým násilnou změnou vlády.

19:30Počínání Ruska na Krymu je jako anexe, řekla prý Merkelová

Počínání Ruska ve vztahu ke Krymu působí spíš jako anexe. Podle serveru s odvoláním na agenturu AFP to prý prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Agentuře informaci sdělil prý člen její strany s tím, že tento názor kancléřka prohlásila při úterním setkání s členy strany. AFP jméno člena neuvedla.

18:40EU odpustí Ukrajině cla ve výši 500 milionů eur

Evropská unie se rozhodla hospodářsky pomoci Ukrajině tím, že začne jednostranně naplňovat části obchodní dohody, kterou Brusel s Kyjevem vyjednal v rámci zatím nepodepsané dohody o přidružení. „Dnes jsme přijali první z předpokládaných kroků - soubor obchodních podmínek, které pro Ukrajinu znamenají ekonomickou výhodu takřka 500 milionů eur ročně,“ prohlásil šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

18:20Putin pozval do Moskvy vůdce krymských Tatarů Džemileva

Ruský prezident Vladimir Putin pozval k návštěvě Moskvy neformálního vůdce krymských Tatarů Mustafu Džemileva, aby ho přesvědčil o nutnosti spolupracovat s proruským krymským vedením. Džemilev to dnes řekl krymskému webu 15minut.org. Sedmdesátiletý poslanec krymského autonomního parlamentu se dosud nerozhodl, zda pozvání přijme. Chce se poradit se svými stoupenci.

Mustava DžemilevMustava Džemilev|telegraf.com.uaMustafa Džemilev

17:35Kerry telefonoval s Lavrovem o Ukrajině

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes kvůli ukrajinské krizi telefonoval do Moskvy. Jeho ruský kolega Sergej Lavrov podle agentury ITAR-TASS šéfa americké diplomacie vyzval k „respektování zájmů všech Ukrajinců a všech ukrajinských regionů a k úctě vůči právům obyvatel Krymu samostatně rozhodnout o svém osudu v souladu s normami mezinárodního práva“.

Ministři podle ruské agentury posuzovali různé aspekty ukrajinské situace a cesty k její co nejrychlejší normalizaci. Kerry a Lavrov konzultují svá stanoviska k vývoji na Ukrajině často, dvakrát minulý týden o situaci v této zemi jednali osobně. Ruská agentura ve zprávě o dnešním telefonickém rozhovoru informovala výhradně o ruské interpretaci konfliktu, americký komentář k besedě obou ministrů zatím k dispozici není.

17:08Rusko: Prohlášení o nezávislosti je legitimní

Podle ruského ministerstva zahraničí je rozhodnutí krymského parlamentu vyhlášení nezávislosti naprosto legitimní. Úřad mimo jiné zdůraznil, že bude reflektovat výsledky nedělního referenda.

16:45Polsko chce být méně závislé na Rusku, sází na břidlicový plyn

Polská vláda dnes schválila návrh zákona, jehož cílem je uspíšit těžbu plynu z břidlicových ložisek a snížit závislost Polska na dodávkách z Ruska. Nová legislativa ještě musí projít parlamentem.

Polský premiér Donald Tusk v této souvislosti upozornil, že důležitost nové legislativy podtrhuje aktuální konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou.

16:30Ruští poslanci požadují vyloučení USA z FIFA a MS ve fotbale

Ukrajinská krize zasahuje také do světa sportu. Putinovi poslanci žádají vyloučení týmu USA z asociace FIFA a také z mistrovství světa ve fotbale 2014, které se má konat v Brazílii. Informovala o tom agentura Interfax. Poslanci argumentují vojenskou agresivitou USA, která se týkala Jugoslávie, Iráku, Lybie nebo Sýrie i porušováním lidských práv, na které měl poukázat bývalý pracovník americké NSA Edward Snowden.

16:20Ruský komunistický funkcionář vyzval k zabití dvou ukrajinských politiků

Místopředseda ústředního výboru Komunistické strany a předseda její moskevské organizace Valerij Raškin věří, že ruské bezpečnostní složky by měly zlikvidovat „dva nejnebezpečnější neonacistické vůdce na Ukrajině“ - Dmytra Jaroše a Alexandra Muzička (oba jsou z krajně pravicového Pravého sektoru). Rusko by mělo v případě zabití opozičních předáků postupat v rámci zákona „o boji proti terorismu“, napsal Raškin v oficiálním prohlášení.

16:15Barroso: EU podepíše politickou část asociačních do 25. května

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso oznámil, že EU hodlá podepsat politickou část asociačních dohod mezi Ukrajinou a EU do 25. května, tedy do termínu konání nových prezidentských volebn a Ukrajině. Informovala o tom

16:07Tataři opouštějí Krym

Někteří Tataři se obávají dalšího vývoje na Krymu. Jak informuje Kyiv Post, přibližně 150 až 200 rodin krymských Tatarů opustilo poloostrov.

15:55Protiraketový deštník v Česku kvůli situaci na Krymu? K ničemu, vzkázal Zeman

Prezident Miloš Zeman považuje výstavbu součástí amerického protiraketového systému v České republice a Polsku za neefektivní. Vzkázal to prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Reagoval tak na slova amerického senátora a neúspěšného prezidentského kandidáta Johna McCaina, podle kterého by USA měly reagovat na ruskou invazi na Krym obnovením projektu.

Čtěte více

15:30Nepokoje si vyžádaly celkem 102 mrtvých

Nepokoje na Ukrajině, které trvaly od konce listopadu loňského roku, si podle nejnovějších zpráv ukrajinského ministerstva zdravotnictví vyžádaly celkem 102 mrtvých. Informoval o tom deník Kyiv Post.

15:20Žirinovskij vyzval k válce s Ukrajinou

Vladimir ŽirinovskijVladimir Žirinovskij|Profimedia.cz

Předák Liberárně-demokratické strany a symbol ruského nacionalismu Vladimir Žirinovskij vyzval k válce s Ukrajinou. „Kdybych já byl prezidentem Ruska, podpořil bych Janukovyče silou,“ řekl politik na zasedání ruské Státní dumy.

15:05Úřady nařídily vypnutí ruských televizí na Ukrajině

Ukrajinské úřady nařídily s ohledem na „národní bezpečnost, svrchovanost a územní celistvost“ vypnout vysílání ruských televizí v zemi. Nařízení trvá do 18 hodin SEČ. Ještě dříve krymské úřady zrušily vysílání ukrajinských televizí na poloostrově.

14:45Krymská města zaplnily plakáty k referendu

14:10EU: Je třeba snížit závislost na plynu z Ruska

Podle Evropské unie je nutné snížit závislost na dovozu zemního plynu z Ruska. Informovala o tom agentura Reuters. Vedoucí představitelé EU budou hledat možnosti příští týden na summitu v Bruselu.

14:00Další ruská města vyjadřují podporu krajanům na Ukrajině

Stejně jako v uplynulých dnech i dnes ruská města demonstrují na podporu krajanů na východě Ukrajiny a na Krymu. Demonstrace se týkají měst Vladivostok, Orenburg, Iževsk, Murmansk a Jaroslavl.

13:25Letecký prostor nad Krymem je uzavřen pro civilní lety

Krymské úřady uzavřely letecký prostor nad poloostrovem pro běžné lety. Zákaz letů má platit až do pondělka včetně. Výjimku představují pouze lety z Moskvy.

13:00Státní duma bude hlasovat o zákonu umožňujícím připojit Krym k Rusku

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, má 21. března posoudit návrh zákona umožňující připojit Krym k Rusku jako 84. region, a to i bez ukrajinského souhlasu.

„Máme dvě možné cesty. Buď připravíme návrh zákona umožňujícího včlenit do Ruska část území cizího státu na základě referenda i bez bilaterální smlouvy, anebo můžeme jít druhou cestou a přijmout rovnou federální ústavní zákon. Nevylučuji, že půjdeme současně oběma cestami,“ prohlásil poslanec Sergej Mironov, jehož strana předlohu zákona umožňující připojení Krymu předložila.

Čtěte více

11:15Ukrajinský parlament pohrozil krymské samosprávě rozpuštěním, pokud neodvolá referendum

Ukrajinský parlament vyzval proruskou krymskou samosprávu, aby odvolala nedělní referendum o připojení krymského poloostrova k Rusku, píše agentura Reuters. Varoval, že pokud tak neučiní, tak bude krymský parlament čelit rozpuštění.

10:30Janukovyč: Jsem i nadále legitimní prezident. Na Ukrajině vládnou fašisté

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na tiskové konferenci v ruském Rostově na Donu prohlásil, že se necítí dobře. „Nemohu říci, že se cítím dobře, protože cítím obrovskou starost, když vidím, co se děje na Ukrajině,“ řekl.

Současné vedení země podle něj převzali ultranacionalisté a fašisté. Volby, které jsou na Ukrajině plánované na 25. května, budou podle Janukovyče pod naprostou kontrolou extremistů a vedení, které z nich vzejde, bude nelegitimní.

Janukovyč také zopakoval, že se stále pokládá za legitimního prezidenta republiky. Závěrem slíbil, že se do Kyjeva vrátí, jakmile to umožní okolnosti - a prý nebude třeba čekat dlouho.

Čtěte více

23:05Světová banka letos poskytne Ukrajině až tři miliardy dolarů

Světová banka dnes oznámila, že hodlá letos poskytnout Ukrajině až tři miliardy dolarů (59,1 miliardy korun) na podporu nové ukrajinské vlády. Zcela nová bude podle agentury Reuters ovšem pouze část těchto finančních prostředků.

Světová banka má na Ukrajině již několik projektů. V tomto roce budou jako součást pokračujících projektů uhrazeny zhruba dvě miliardy dolarů. Další část prostředků, a to až ve výši jedné miliardy dolarů, má jít přímo ukrajinské vládě, pokud provede ekonomické reformy s cílem uvést do pořádku své finance.

Ukrajina již dříve uvedla, že bude během příštích dvou let potřebovat finanční pomoc kolem 35 miliard dolarů, aby odvrátila státní bankrot. Evropská unie minulý týden oznámila, že je připravena Ukrajině poskytnout během několika příštích let finanční pomoc ve výši nejméně 11 miliard eur (zhruba 300 miliard korun) v podobě půjček a záruk.

21:25Na Krymu zmizeli ukrajinští novináři

Na Krymu byli neznámými ozbrojenci uneseni dva ukrajinští novináři, oznámila organizace Reportéři bez hranic. „Síly ovládající Krym jsou zodpovědné za osud těchto novinářů,“ uvedl generální tajemník organizace Christophe Deloire.