ONLINE: Na Krymu zmizeli dva novináři

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol Zdroj: CTK/AP

Proukrajinská demonstrace na náměstí Nezávislosti v Kyjevě
V Doněcku strhávali ukrajinské vlajky
V Doněcku strhávali ukrajinské vlajky
Na demonstraci došlo také v Doněcku. Ta však proruská.
Nedělní proukrajinská demonstrace na náměstí Nezávislosti v Kyjevě
7
Fotogalerie
Jednotka ruských vojáků pronikla do kasáren motorizovaného praporu ukrajinského vojenského námořnictva v Bachčisaraji na Krymu a zahájila palbu z automatů. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na informace velitelství praporu. Palba údajně nikoho nezasáhla a ukrajinští velitelé s ruskými vojáky vyjednávají.

Dnes také sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, o jehož zdravotním stavu ruská média v minulosti spekulovala, oznámil, že v úterý opět předstoupí před novináře v jihoruském Rostově na Donu s prohlášením.

Ukrajina se chystá na podepsání asociační dohody. Úřadující ministr zahraničí Andrij Deščycja doufá, že politická část dohody s Evropskou unií bude podepsána 17. nebo 21. března. Podle agentury AFP se tak šéf ukrajinské diplomacie vyjádřil v rozhovoru pro televizní stanici 1+1.

Na přípravě podpisu dohody se domluvil úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk s unijními špičkami na mimořádném summitu v Bruselu 6. března.

Právě vycouvání bývalého prezidenta Viktora Janukovyče z této dohody rozpoutalo koncem listopadu bezprecedentní protesty v západní a střední části Ukrajiny, které nakonec v únoru vyústily v pád Janukovyče a jeho vlády.

Nástup prozápadních sil k moci ale vyvolal odmítavou reakci na východě Ukrajiny, kde převládá ruskojazyčné obyvatelstvo. Rusko navíc provádí v posledních dnech vojenský zábor sporného Krymského poloostrova, kde má podporu většiny obyvatel. Místní autonomní správa se vyslovila pro připojení k Rusku a pro potvrzení tohoto kroku v referendu, jehož platnost ale ani Kyjev, ani Západ neuznávají.

SLEDUJEME ONLINE:

23:05Světová banka letos poskytne Ukrajině až tři miliardy dolarů

Světová banka dnes oznámila, že hodlá letos poskytnout Ukrajině až tři miliardy dolarů (59,1 miliardy korun) na podporu nové ukrajinské vlády. Zcela nová bude podle agentury Reuters ovšem pouze část těchto finančních prostředků.

Světová banka má na Ukrajině již několik projektů. V tomto roce budou jako součást pokračujících projektů uhrazeny zhruba dvě miliardy dolarů. Další část prostředků, a to až ve výši jedné miliardy dolarů, má jít přímo ukrajinské vládě, pokud provede ekonomické reformy s cílem uvést do pořádku své finance.

Ukrajina již dříve uvedla, že bude během příštích dvou let potřebovat finanční pomoc kolem 35 miliard dolarů, aby odvrátila státní bankrot. Evropská unie minulý týden oznámila, že je připravena Ukrajině poskytnout během několika příštích let finanční pomoc ve výši nejméně 11 miliard eur (zhruba 300 miliard korun) v podobě půjček a záruk.

21:25Na Krymu zmizeli ukrajinští novináři

Na Krymu byli neznámými ozbrojenci uneseni dva ukrajinští novináři, oznámila organizace Reportéři bez hranic. „Síly ovládající Krym jsou zodpovědné za osud těchto novinářů,“ uvedl generální tajemník organizace Christophe Deloire.

20:44Ukrajina prý může Rusko žalovat u mezinárodních soudů

Ukrajina se může kvůli ruské invazi na Krym obrátit s žalobou na mezinárodní soudy. V rozhovoru pro agenturu Interfax-Ukrajina to dnes řekl úřadující ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja. Smlouvu o pronájmu sevastopolské námořní základny Rusku, platnou do roku 2042, ale Ukrajina vypovědět nehodlá.

„Někdo přece musí nést odpovědnost za to, že byly porušeny smlouvy o pobytu vojáků ruské černomořské flotily na Krymu,“ řekl Deščycja. „Odpovědnost je třeba nést i za to, co se dnes děje s obyvatelstvem Krymu,“ dodal.

20:31NATO vyšle k Ukrajině sledovací letouny

Severoatlantická aliance vysílá k vnějším hranicím zemí NATO s Ukrajinou, tedy do polského a rumunského vzdušného prostoru, průzkumná letadla s výstražným radarovým systémem AWACS. Podle velení aliance v Bruselu budou mít za úkol posílit monitorování oblasti.

Vyslat speciální stroje, které budou startovat ze základen Geilenkirchen v Německu a Waddington v Británii, se rozhodla Severoatlantická rada, v níž jsou zastoupeni velvyslanci 28 zemí NATO.

Sledovací letoun AWACS Sveroatlantické alianceSledovací letoun AWACS Sveroatlantické aliance | Polske ministerstvo obranySledovací letoun AWACS Sveroatlantické aliance

19:19Bulharsko hájí South Stream

Bulharsko nezastavilo přípravné práce na výstavbě ruského plynovodu South Stream, který obchází ukrajinské území. Tamější úřady nicméně kvůli krizi na Ukrajině velmi pozorně sledují vývoj ve vztazích mezi Bruselem a Moskvou, uvedl premiér Plamen Orešarski. Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger v neděli naznačil, že projekt může kvůli kryské krizi nabrat zpoždění.

Čtěte více

18:35Podpis asociační dohody se blíží

Politickou část asociační dohody s Evropskou unií by Ukrajina mohla podepsat už 21. března. Uvedlo to ukrajinské ministerstvo zahraničí.

18:01Lidský řetěz zablokoval silnici z Krymu na sever

Několik desítek ukrajinských mužů a žen dnes vlastními těly zablokovalo silnici u obce Čonhar severně od Krymu, aby zabránili vjezdu ruské vojenské techniky do vnitrozemí. Proruští radikálové spolu s ruskými vojáky v okolí obce podle dřívějších informací umístili miny. Akci Ukrajinců proruské krymské vedení označilo za „provokační výtržnost pravicových extremistů“.

Informaci o dnešním incidentu v Čonharu přinesly ruské agentury a proruská krymská média, z nezávislých zdrojů ji nelze ověřit. Podle agentury ITAR-TASS je situace na přístupových silnicích na Krym napjatá. Na jedné z hlavních silnic se prý skupina asi třiceti ukrajinských automobilů domáhá vjezdu na poloostrov, kde chtějí uspořádat protestní akce proti chystané ruské anexi. V další jízdě jim brání hlídky ruských kozáků.

17:20Krymský parlament pozval pozorovatele OBSE na referendum

Proruské vedení Krymu pozvalo pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ke sledování nedělního referenda o připojení k Rusku. Podle ruské agentury RIA Novosti odeslal autonomní krymský parlament pozvání do Švýcarska, které nyní OBSE předsedá. Vojenské pozorovatele OBSE v minulých dnech ruská armáda a krymské „síly sebeobrany“ na poloostrov nepustily a od administrativní krymské hranice je o víkendu zahnaly střelbou.

16:37Chodorkovskij volá Ukrajince do zbraně

Události na Ukrajině mají celosvětový dosah a mohou vést ke změně základů evropské politiky. V projevu v kyjevském Polytechnickém institutu to dnes prohlásil Michail Chodorkovskij, bývalý ruský ropný magnát a prominentní vězeň ruského prezidenta Vladimira Putina. Vyzval Ukrajince, aby svou vlast bránili se zbraní v ruce.

„Ne všichni to zatím pochopili, ale po Jaltské konferenci poprvé přehodnocujeme strukturu Evropy,“ prohlásil Chodorkovskij s odkazem na spojeneckou konferenci z roku 1945, která rozhodla o uspořádání kontinentu po druhé světové válce.

Čtěte více

15:51Putin prý chystá návrh na řešení ukrajinské krize

Ruský prezident Vladimir Putin v Soči jednal s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem o urovnání ukrajinské krize a o návrzích, které prý chce Moskva předložit USA. Ruský ministr Putinovi oznámil, že navrhl šéfovi americké diplomacie Johnu Kerrymu návštěvu Ruska, která se měla uskutečnit dnes. Kerry prý nejprve souhlasil, později ale požádal o odklad.

15:28Ruský útok na ukrajinské vojáky

Jednotka ruských vojáků pronikla do kasáren motorizovaného praporu ukrajinského vojenského námořnictva v Bachčisaraji a zahájila palbu z automatů. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na informace velitelství praporu. Palba údajně nikoho nezasáhla a ukrajinští velitelé s ruskými vojáky vyjednávají. Ruští vojáci Ukrajincům odebrali mobilní telefony a pokoušejí se vyvézt vojenská vozidla mimo areál, napsala agentura. Velitel ukrajinské jednotky se snaží s ruskými vojáky dojednat příměří.

14:54Ukrajina doufá, že již příští měsíc dostane první peníze od MMF

Devizové rezervy Ukrajiny nestačí na to, aby země letos pokryla všechny splátky dluhu, řekl ukrajinský ministr financí Oleksandr Šlapak. Vyjádřil ale naději, že Ukrajina už příští měsíc získá první peníze z finanční pomoci, o které nyní jedná s Mezinárodním měnovým fondem. Ukrajina musí podle Šlapaka do konce roku v rámci státního dluhu splatit deset miliard dolarů. Pokud se připočítají i dluhy plynárenského Naftogazu a státního podniku pro výstavbu dálnic, nebudou devizové rezervy na splátky stačit.

Podle informací z konce minulého měsíce devizové rezervy Ukrajiny činily jen asi 15 miliard dolarů, zatímco ještě na začátku února dosahovaly 17,8 miliardy dolarů.

14:43CzechTrade zřídil bezplatnou linku pro exportéry na Ukrajinu

Státní agentura CzechTrade zřídila bezplatnou linku pro firmy, které podnikají na Ukrajině nebo do tohoto teritoria exportují. Linka je společnou iniciativou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR, CzechTrade, ČEB a EGAP. CzechTrade to dnes oznámil v tiskové zprávě.

14:17Konstantinov: Pro připojení k Rusku bude hlasovat 80 procent

„Pro vstup Krymu do Ruské federace bude hlasovat více než 80 procent,“ předpověděl dnes předseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov s odvoláním na poslední průzkum veřejného mínění před nedělním plebiscitem. Dříve připojení poloostrova k Rusku podle agentury ITAR-TASS podporovalo 75 procent dotázaných. Ale podle Konstantinova přívrženců Ruska neustále přibývá, „protože lidé chápou, že v Kyjevě není vláda, ale skupina banditů, která se k moci dostala násilnou cestou“. A proto ani krymské úřady nepotřebují kyjevské uznání výsledků plebiscitu.

Kyjev, stejně tak i Západ, označuje nastávající referendum za nezákonné a odporující ukrajinské ústavě. Velvyslanec USA v Kyjevě dnes přislíbil, že Spojené státy výsledky krymského referenda neuznají, ale naopak potrestají Rusko sankcemi.

14:05Rusové upevňují pozice na Krymu

Ruské jednotky a místní proruská domobrana na Krymu dnes pokračovaly v upevňování svých pozic, když podle tiskových agentur ovládly raketovou základnu v Sevastopolu i vojenskou nemocnici v Simferopolu, správním středisku poloostrova. Předáci místních separatistů tvrdí, že v nedělním referendu schválí připojení Krymu k Rusku více než 80 procent voličů.

13:45Zaorálek: EU může dohodu s Ukrajinou podepsat příští týden

Politickou část asociační dohody s Ukrajinou by Evropská unie mohla podepsat 17. března na jednání šéfů diplomacií zemí EU nebo následně na summitu šéfá států a vlád EU, který se uskuteční v Bruselu 20. až 21. března. Na dotaz ČTK to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

13:09FBI vyšetřuje Janukovyčovu korupci

Američtí úředníci z ministerstva financí a pracovníci FBI pomáhají v Kyjevě vyšetřovat korupční aféry sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče.

12:25Na Krymu se rozjela kampaň na podporu referenda

Proruská propaganda vyzývá obyvatele k účasti v referendu, které má rozhodnout o dalším směřování oblasti.

11:50Američané mají manévry v Polsku

Do Polska dorazila skupina amerického vojenského letectva, která se během následujících dní zúčastní společného cvičení s polskou armádou. USA k němu přispějí mimo jiné dvanácti stíhacími letouny F-16 a třemi stovkami amerických vojaků.

Smyslem cvičení je kromě jiného symbolicky posílit polské síly kvůli dění na Ukrajině, jak uvedl list Gazeta Wyborcza.

10:55Janukovyč chystá další prohlášení

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč prý chystá na úterý další prohlášení z ruského Rostova.

10:45Tymošenková: Velká Británie a USA jsou garanty míru na Ukrajině

Podle ukrajinské expremiérka Juliji Tymošenkové jsou vojenské síly Velké Británie a USA garanty míru v našem státě. „Jednání by proto neměla probíhat pouze mezi Ukrajinou a Ruském. Světoví lídři by měli pochopit, že se ruská agrese vůči Ukrajině týká celého světa,“ uvedla Tymošenková v magazínu Newsweek.

10:00Ruština získala v Sevastopolu status oficiálního jazyka

V Sevastopolu byl v pondělí podepsát dekret, na základě kterého je možné používat v oficiálních úředních dokumentech vedle ukrajinštiny také ruštinu. Informoval o tom server Voice of Russia.

9:26Krymský premiér slibuje Tatarům jazyk, funkce a peníze

Proruský premiér autonomního Krymu Sergej Aksjonov uvedl, že po nadcházejícím nedělním referendu o připojení k Rusku si lidé budou moci ponechat i ukrajinské občanství, pokud si to budou přát. Krymským Tatarům, odmítajícím ruskou anexi, přislíbil svobodné užívání jejich jazyka, křesla ve své vládě i miliony dolarů.

„V žádném případě nebudeme trvat na odevzdání ukrajinských pasů. Jestli se většina v referendu vysloví pro Rusko, nastoupí přechodné období a každý konkrétní člověk sám rozhodne, jaký pas bude potřebovat. Možná bude i dvojí občanství, ale to ještě nevím, rozhodnou lidé,“ řekl v rozhovoru pro ruskou agenturu Ria Novosti Aksjonov.

8:54Situace na Ukrajině na prahu nového týdne

Ukrajina je rozdělená, lidé demonstrují pro i proti Rusku. Poloostrov Krym byl prý mezitím odstřihnut od peněz z Kyjeva, krymský parlament na to však příliš nehledí a naopak slibuje obyvatelstvu lepší život v případě připojení k Rusku. Referendum bude už za týden. V Archangelsku, Čeljabinsku a dalších ruských městech se prý konají demonstrace „za ruský Krym“. Pozorovatelská mise OBSE se už třikrát neúspěšně pokusila dostat na Krym.

7:53Ukrajina eviduje dražší plyn od Gazpromu, píše Bloomberg

7:35USA odsoudily zastrašování mise OBSE na Krymu

7:00Čína: „krajně složitá situace“ na Ukrajině vyžaduje zdrženlivost

Čínský prezident Si Ťin-pching mluvil telefonicky se svým americký protějškem Barackem Obamou o krizi na Ukrajině a zdůraznil, že všechny zainteresované strany by měly zachovat zdrženlivost a vyhnout se vystupňování napětí. Uvedlo to dnes čínské ministerstvo zahraničí.

„Situace na Ukrajině je krajně složitá. Nejdůležitější je, aby všechny strany zachovaly klid a zdrženlivost a vyhnuly se tak eskalaci napětí,“ řekl podle čínského ministerstva Si Ťin-pching Obamovi v telafonickém rozhovoru.

22:11Ultimátum vypršelo, k útoku na ukrajinskou posádku zatím nedošlo

Obklíčený raketový pluk v Jevpatoriji na západě Krymu dostal ultimátum do 19:00 SEČ, aby se vzdal. Po vypršení lhůty ale k žádnému útoku nedošlo, informoval velitel posádky, který dodal, že vojáci nehodlají ani vyhovět požadavku, aby vydali své zbraně.

20:35Rusové obsadili další letiště na Krymu

Ruská armáda obsadila další z krymských letišť. Asi 80 vojáků podporovaných padesátkou civilistů vytvořilo na vojenské základně u města Saki obranný bod, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Ruské jednotky už obsadily letiště Belbek a hlavní civilní letiště na poloostrově v Simferopolu.

Jak se situace na Ukrajině vyvíjela o víkendu? Sledovali jsme online.